Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Nawet nie zauważyłam kiedy minęła połowa listopada. To dzisiejszego ranka ocknęłam się pociągając potężnie nosem… No tak… to już ten moment. Lada chwila mikołajki, po nich święta, nowy rok i znów wszystko zacznie się od nowa powoli nabierając tempa, by po koniec gnać prędzej, niż nadąża się zapamiętywać szczegóły.

Już teraz warto zacząć zbierać pomysły i przepisy, by nie dać zaskoczyć się grudniowi. Pieczona radicchio to właśnie jeden z tych pomysłów. Smakuje wyśmienicie, wygląda iście zimowo i świątecznie, a przygotowuje się ją w zaledwie 20 minut. Polecam jako niebanalny dodatek do pieczonych mięs lub deski serów.

… już tylko choinki brakuje…

pieczona radicchio z granatem

Kup książkę kulinarną "Zapach świąt"

Składniki: (4-6 porcji)

  • 1 duża główka sałaty radicchio lub 4 mniejsze
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały granat
  • 50ml oliwy
  • 30ml octu balsamicznego dobrej jakości
  • 30ml płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • po gałązce rozmarynu i tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Cebulę pokrój w ósemki i podziel na cząstki.
  • Radicchio pokrój na cząstki (u mnie 16-tki) w taki sposób, by pozostały połączone. Ułóż na blasze, rozsyp cząstki cebuli
  • Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Przemieszaj delikatnie.
  • Piecz około 15-20 minut aż sałata zarumieni się i zmięknie.
  • Jeszcze gorącą radicchio przełóż na półmisek razem z cebulą. Polej miodem i balsamico.
  • Posyp ziarnami granata. Podawaj do serów lub pieczonego mięsa.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Pieczona sałata radicchio z granatem i balsamico”

  1. ~codojedzenia pisze:

    Radicchio jest takie niepozorne w smaku ale z balsamico i granatem po prostu super!

    1. ~marenubium pisze:

      Zgadzam się! Miód także charakteru dodaje:)


  2. Jedna główka lub 4 mniejsze?

    1. Małgosia pisze:

      Tu ilość trzeba potraktować mocno intuicyjnie. Bywają radicchio wielkości kapusty, a bywają podobne do cykorii.

  3. ~MATT pisze:

    Bardzo interesujący i oryginalny przepis. Pieczona sałata prezentuje się bardzo dobrze i zapewne też tak smakuje. Chyba muszę ją wypróbować, bo jest szybka w przygotowaniu (co mi się podoba) i mocno mnie zainteresowała. Myślę, że to będzie ciekawe odkrycie smakowe. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>