Lasagne z kapusty włoskiej

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

To jedno z tych dań, które nie grzeszą elegancją. Nie da się też zupełnie elegancko ich zjeść, ale kto by chciał… Jedząc coś takiego, czuję się jak małe dziecko – ser ciągnie się na metry, sos jest dosłownie wszędzie – czysta radość, dziecięca radość!

I to w tym daniu, podobnie jak  w oryginalnej lasagne jest najpiękniejsze,  że przypomina nam, jak to miło jest być dzieckiem.

Lasagne z kapusty robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi inaczej – robiłam ją już z klasycznym ragout a’la bolognese, robiłam w niewielkich kokilkach, a tym razem postawiłam na twórczy bałagan i przyznam, że ta wersja najbardziej mi się podoba. Składników jest sporo, ale w taki deszczowy, jesienny dzień to ratunek dla duszy, a wbrew pozorom danie nie jest mocno zapychające, choć syci na długo.

lasagne z kapusty wloskiej

Składniki:

(ok 4 porcje)

  • 1 kapusta włoska średniej wielkości,
  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 100g cebuli, 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka (400g) fasoli cannellini,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 100g pieczarek,
  • 250g tartej mozzarelli,
  • 250ml mleka,
  • 25g masła,
  • 20g mąki pszennej,
  • 120g świeżej mozzarelli,
  • 50g parmezanu,
  • 500ml passaty pomidorowej,
  • 30ml oliwy EV,
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę podziel na liście, odetnij zgrubiałe części i gotuj przez około 10 minut na parze lub we wrzątku. Odcedź i osusz.
  • W niewielkim garnku roztop masło. Następnie dodaj mąkę pszenną i energicznie wymieszaj. Po chwili dolej zimne mleko i mieszając doprowadź do wrzenia. Dopraw gałką, białym pieprzem i solą do smaku. Gotowy beszamel odstaw pod przykryciem.
  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj mięso mielone i usmaż na złoty kolor. Dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodaj osączoną z zalewy fasolę cannellini i zdejmij z ognia.
  • Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż.
  • Passatę pomidorową podgrzej. Dopraw solą i pieprzem.
  • W naczyniu żaroodpornym układaj warstwowo – liść kapusty, mięso, beszamel, porcję tartej mozzarelli i parmezanu, liść kapusty. Lekko dociśnij i powtarzaj czynności. Zakończ liściem kapusty, na który nałóż ostatnią porcję beszamelu, tartą mozzarellę i pieczarki.
  • Całość zalej passatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiecz przez około 20 minut.
  • Na pięć minut przed końcem rozrzuć po wierzchu kawałki świeżej mozzarelli.
  • Podawaj, gdy ser się roztopi.

Smacznego!

lasagne z kapusty wloskiej

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>