Proste trufle kokosowe

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Desery to nie zawsze ciasta, a trufle to jedne z moich ulubionych. Właściwie nie wiem co lubię bardziej – ich finezyjny wygląd, przyjemność, którą dają, podczas jedzenia, czy ich przygotowanie. Te kokosowe są chyba najłatwiejszymi, jakie robiłam, a smakują wybornie. Jestem pewna, że doceni je każdy, kto lubi smak kokosa. Słodycz białej czekolady przełamuje twarożek i maleńka szczypta alkoholowej pikanterii, której nie może zabraknąć w truflach. Tak niewielka, że nikomu nie powinna przeszkadzać, a i bez obaw można zasiąść za kierownicą, choćby zjadło się całą porcję. W takim jednak przypadku zalecałabym jednak przebiec się pieszo, bo taka porcja troszeczkę kalorii ma.

trufle kokosowe

Składniki:

(30sztuk)

  • 200g białej czekolady
  • 100g wiórków kokosowych
  • 120g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 2 łyżki whisky (opcjonalnie wódka, spirytus lub likier kokosowy)
  • wiórki kokosowe lub biała czekolada do obtoczenia gotowych trufli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Przestudź lekko.
  • Dodaj serek i alkohol. Wymieszaj.
  • Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj.
  • Wstaw do lodówki na 30-60 minut lub dłużej, do stężenia.
  • Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtocz w wiórkach kokosowych lub czekoladzie.
  • Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

trufle kokosowe

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Proste trufle kokosowe”


  1. Jakie proste, muszę spróbować, bo uwielbiam kokos :)

  2. ~Dagmara pisze:

    Zrobiłam. Są pyszne, a przy tym arcyproste w wykonaniu.
    Pozdrowienia z Irlandii :)

  3. ~kasia pisze:

    najlepsze trufle świata

  4. ~Pomidor pisze:

    Czy białą czekoladę można zastąpić deserową?

    1. Małgosia pisze:

      Teoretycznie można, chociaż ciemna czekolada z pewnością zdominuje smak kokosa i będą to zupełnie inne trufle.

  5. ~Pomidor pisze:

    Dziękuję za szybką odpowiedź.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>