Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami w śmietanie

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Pewnie wielu z Was nie może już patrzeć na grzyby, ale mnie ich nigdy dość, tym bardziej, że do lasu daleko, a i nie mam odwagi sama ich zbierać – ot, mieszczuch ze mnie. Prędzej sama zgrzybieję, niż nauczę się chodzić po lesie. Ale grzyby uwielbiam i to nie tylko ja, bo cała moja rodzina. Na szczęście w sklepach i hurtowniach udaje mi się kupić piękne rydze, dorodne borowiki i złociste kurki, a one niewiele potrzebują by stać się wielką ucztą.

Na przykład w gołąbkach sprawdziły się wyśmienicie – w parze z kaszą jęczmienną, zapieczone w śmietanie – lepszych chyba nigdy nie jadłam.

Powstaje pytanie, czy jest to danie łatwe i proste – gołąbki zawsze kojarzą się z żmudnym staniem przy kuchni i zawijaniem, jak świstak czekolady. Otóż nic bardziej mylnego. Być może nie jest to makaron z pesto, ale z pewnością nie jest to trudne danie. Na dodatek budzące miłe wspomnienia dzieciństwa, bo kto z nas nie pamięta babcinych, czy maminych gołąbków – tam były przecież najlepsze!

golabki z kasza jeczmienna i grzybami w smietanie

Składniki:

(5-6 porcji)

  • 1 średniej wielkości kapusta
  • 200g kaszy jęczmiennej perłowej lub wiejskiej
  • 350g grzybów leśnych – u mnie borowiki i kurki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g śmietanki 30%
  • 25g masła
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kaszę ugotuj na sypko i ostudź.
  • Cebulę i czosnek posiekaj. Grzyby oczyść i pokrój lub porozrywaj.
  • Na maśle zeszklij cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodaj grzyby i krótko podsmaż. Dodaj do przestudzonej kaszy. Dopraw majerankiem, solą i obficie pieprzem. Wymieszaj.
  • Kapustę natnij głęboko wokół głąba i sparz we wrzątku pod przykryciem.
  • Wyjmuj kolejno liście kapusty, które zrobiły się wiotkie. Ścinaj nożem zgrubienia na liściu. Kładź po porcji farszu i zawijaj gołąbki.
  • Gotowe gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym jedną warstwą. Zalej śmietanką i oprósz solą i pieprzem.
  • Posyp drobnymi kurkami (opcjonalnie)
  • Zapiecz szczelnie przykryte przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Przed podaniem posyp natką pietruszki.

Smacznego!

golabki z kasza jeczmienna i grzybami w smietanie

golabki z kasza jeczmienna i grzybami w smietanie

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

5 przemyśleń na temat “Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami w śmietanie”

  1. ~Karolina pisze:

    Fantastyczne! Koniecznie muszę zrobić!

  2. ~Krystyna pisze:

    Czy bez jajka farsz nie będzie się rozpadał??Przepis obłędny <3

    1. Małgosia pisze:

      Jak widać na zdjęciach :). Według mnie kasza sama w sobie ma wystarczająco dużo „kleju” i jajko jest zbędne. No chyba, że ktoś lubi kroić gołąbki nożem na kromki ;)

  3. ~Emilia pisze:

    Świetny przepis! Rzadko gotuję, a jak już podałam rodzinie te gołąbki to prawie im kapcie z nóg pospadały i nie mogli się nachwalić ;) Łatwe, wcale nie takie bardzo pracochłonne i przesmaczme. Nic, tylko robić!

    1. Małgosia pisze:

      Super! U mnie były podobne reakcje :)

Odpowiedz na „~KrystynaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>