Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami w śmietanie

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Pewnie wielu z Was nie może już patrzeć na grzyby, ale mnie ich nigdy dość, tym bardziej, że do lasu daleko, a i nie mam odwagi sama ich zbierać – ot, mieszczuch ze mnie. Prędzej sama zgrzybieję, niż nauczę się chodzić po lesie. Ale grzyby uwielbiam i to nie tylko ja, bo cała moja rodzina. Na szczęście w sklepach i hurtowniach udaje mi się kupić piękne rydze, dorodne borowiki i złociste kurki, a one niewiele potrzebują by stać się wielką ucztą.

Na przykład w gołąbkach sprawdziły się wyśmienicie – w parze z kaszą jęczmienną, zapieczone w śmietanie – lepszych chyba nigdy nie jadłam.

Powstaje pytanie, czy jest to danie łatwe i proste – gołąbki zawsze kojarzą się z żmudnym staniem przy kuchni i zawijaniem, jak świstak czekolady. Otóż nic bardziej mylnego. Być może nie jest to makaron z pesto, ale z pewnością nie jest to trudne danie. Na dodatek budzące miłe wspomnienia dzieciństwa, bo kto z nas nie pamięta babcinych, czy maminych gołąbków – tam były przecież najlepsze!

golabki z kasza jeczmienna i grzybami w smietanie

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

5 przemyśleń na temat “Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami w śmietanie”

  1. ~Karolina pisze:

    Fantastyczne! Koniecznie muszę zrobić!

  2. ~Krystyna pisze:

    Czy bez jajka farsz nie będzie się rozpadał??Przepis obłędny <3

    1. Małgosia pisze:

      Jak widać na zdjęciach :). Według mnie kasza sama w sobie ma wystarczająco dużo „kleju” i jajko jest zbędne. No chyba, że ktoś lubi kroić gołąbki nożem na kromki ;)

  3. ~Emilia pisze:

    Świetny przepis! Rzadko gotuję, a jak już podałam rodzinie te gołąbki to prawie im kapcie z nóg pospadały i nie mogli się nachwalić ;) Łatwe, wcale nie takie bardzo pracochłonne i przesmaczme. Nic, tylko robić!

    1. Małgosia pisze:

      Super! U mnie były podobne reakcje :)

Komentowanie wyłączaone