Kiszone cytryny – przepis

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Każdego roku, wraz z nadejściem jesieni dopada mnie ta okrutna melancholia – trudniej wyłączyć myślenie o rzeczach mniej i bardziej ważnych, o których na co dzień nikt przy zdrowych zmysłach się nie zastanawia. Dla własnego i Waszego bezpieczeństwa, pozwolę sobie te rozmyślania pozostawić dla siebie. Bez obaw, to nic groźnego, ale w końcu czas porzucić bujanie w stalowych, październikowych chmurach i zacząć podkręcić tempo pracy zanim zginę pod stertą niezrealizowanych przepisów i nieobrobionych zdjęć.

Jesień to też czas przetworów i choć ja raczej nie należę to tych, którym spiżarnia ugina się pod ciężarem kompotów, marynat i konfitur, to zdarza mi się co nieco upchnąć do jakiegoś zgrabnego słoiczka. Najczęściej są to właśnie takie niecodzienne i rzadko spotykane przetwory, takie jak te kiszone cytryny, o których już nie raz i nie dwa myślałam. Kuchnia marokańska od dawna mnie pociąga swoimi egzotycznymi aromatami, a wśród nich nader często pojawiają się właśnie one – kiszone cytryny.

Jeśli marzą Wam się prawdziwie marokańskie smaki, koniecznie musicie przygotować sobie choć jeden słoiczek takich cytryn, na sklepy bowiem nie ma co liczyć – jak dotąd nigdy nie spotkałam.

kiszone cytryny

Składniki:

(1 słoik 0,6l)

  • ok. 1/2 kg cytryn – najlepiej niewoskowanych lub bio – 6 sztuk
  • 1/3 szklanki gruboziarnistej soli morskiej
  • 1-2 liście laurowe
  • kawałek kory cynamonowej
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • 3 cytryny wyszoruj dokładnie i sparz wrzątkiem. Osusz i pokrój na ćwiartki – większość przepisów mówi, by naciąć owoce na krzyż, nie rozcinając ich do końca. Jednak jeśli chcecie przygotować mniejszą ilość, lepiej pokroić je na ćwiartki, łatwiej ułożyć je w słoju.
  • Z pozostałych 3 cytryn wyciśnij sok.
  • Zagotuj wodę w czajniku.
  • W czystym słoju układaj ciasno ćwiartki cytryn przesypując kolejne warstwy solą.
  • Dodaj liść laurowy i cynamon oraz ziele angielskie.
  • Zalej sokiem z cytryn i dolej gorącej wody aż do całkowitego zakrycia cytryn.
  • Ostudź, a następnie trzymaj w chłodnym miejscu przez 4-6 tygodni, delikatnie wstrząsając co jakiś czas.

Smacznego!

kiszone cytryny

kiszone cytryny

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

Jedno przemyślenie na temat “Kiszone cytryny – przepis”

Odpowiedz na „~Health&BeautyAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>