Makaron z soczewicą i dynią pieczoną w mleczku kokosowym

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Trochę żal, że lato trwa już tylko w teorii, bo gdy z grzejników zaczyna płynąć lekkie ciepło, muskając koniuszki zmarzniętych palców u stóp to znak, że „winter is coming”. Zachciewa się korzennych, rozgrzewających smaków, dyni, sycących strączków, a że mamy wrzesień, to o te produkty nie trudno.

Okazuje się jednak na szczęście, że nawet po lecie można być wiernym swojemu stylowi gotowania, czyli pysznie, prosto i raz-dwa. Bez nadęcia i niepotrzebnych i pretensjonalnych konstrukcji. Tak więc powstał makaron z soczewicą i dynią pieczoną w mleczku kokosowym – sycące i rozgrzewające danie w iście jesiennych barwach, z nutką orientalnej pikanterii.

A tak swoją drogą wiedzieliście, że dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki? Nie znoszę tej czynności i pewnie dlatego tak lubię tę odmianę dyni.

makaron z soczewica i dynia pieczona w mleczku kokosowym

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 300-350g ugotowanej soczewicy brązowej, może być w puszce
  • ok 600g dyni hokkaido
  • 250g mleczka kokosowego
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka sosu chili sambal oelek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy EV
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżej kolendry
  • 250g dowolnego makaronu – u mnie Fusilli Lunghi Bucati

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Dynię umyj i pokrój w kostkę. Jeśli używasz innej odmiany niż hokkaido, obierz ją ze skórki.
  • Pokrojoną dynię przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj wszystkie przyprawy, sambal, sok z cytryny, miód oraz oliwę. Dokładnie wymieszaj, by dynia całkowicie pokryła się przyprawami.
  • Wstaw do piekarnika pod przykryciem lub folią aluminiową na 10 minut. W tym czasie odsącz z zalewy soczewicę.
  • Wyjmij dynię z piekarnika i zalej ją mleczkiem kokosowym. Piecz kolejne 10 minut. Następnie dodaj soczewicę i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut.
  • W tym czasie ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  • Na talerze rozłóż po porcji makaronu, na wierzch wyłóż upieczone warzywa i posyp kolendrą.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

makaron z soczewica i dynia pieczona w mleczku kokosowym

makaron z soczewica i dynia pieczona w mleczku kokosowym

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

6 przemyśleń na temat “Makaron z soczewicą i dynią pieczoną w mleczku kokosowym”

  1. ~Nastia pisze:

    wygląda super, na pewno zrobię !

  2. ~Zuza pisze:

    Wspaniały sycący obiad na jesień! <3

  3. ~Gabi pisze:

    najsmaczniejsze !


  4. Dziś jak raz słonecznie i cieplutko, ale to pewnie wyjątek. Szybkie, proste i sycące obiady przydadzą się na pewno.

Odpowiedz na „~codojedzeniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>