Blondies z mascarpone i żurawiną

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Miało być brownie… ciemne, jesienne i ciężkie, bo w końcu w taką słotną pogodę, jak dziś nic tak nie smakuje jak kawałek czekoladowego ciasta. Na samą myśl robiło mi się weselej. Gdy po kolejnym spojrzeniu na miętowy ścienny zegar zdecydowałam się jak będzie wyglądało moje brownie okazało się, że gorzka czekolada znowu niepostrzeżenie zniknęła, a winnego znowu nie było. Ach, te krasnoludki…

Na szczęście jednak w najciemniejszym kącie znalazłam białe czekolady i wyjścia już nie było, bo to musiało być ciasto czekoladowe, a w taką ulewę nie miałam sumienia wypuszczać się do sklepu. I tak zamiast zaplanowanej jakiś czas temu drożdżówki z białą czekoladą i borówkami upiekło się blondies. W wersji nieco jesiennej, bo z żurawiną i nieco finezyjne, bo z kremowym mascarpone, co ucieszyło domową miłośniczkę serników. Tak dobre, że od razu postanowiłam spisać przepis.

To blondies nie jest ciągnące, ani nazbyt wilgotne, to po prostu pyszne ciasto o maślanym, czekoladowym smaku. Dość zwarte, jak na blondies przystało i sycące. Mascarpone dodaje mu wilgotności i kremowej aksamitności, a żurawina przełamuje słodycz. I to wszystko w mniej niż godzinę.

blondies z mascarpone i zurawina

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

7 przemyśleń na temat “Blondies z mascarpone i żurawiną”


  1. Takie blondies w niepogodę smakuje równie pysznie co brownie :)

  2. ~Melvit pisze:

    Uwielbiam takie ciasta. Wygląda smakowicie! :)

  3. ~Oliwia pisze:

    a wyszła taka smaczna kombinacja


  4. Wygląda obłędnie :) Mam mrożone porzeczki czerwone, myślisz, że by się nadawały?

    1. Małgosia pisze:

      Myślę, że można, chociaż na pewno znacznie krócej bym je gotowała z mniejszą ilością cukru lub w ogóle pominęła ten etap.

  5. ~Bożena pisze:

    Nie potrzeba proszku do pieczenia ?? bardzo ważne bo nie używam proszku!

    1. Małgosia pisze:

      Do tego ciasta tak samo jak do brownie nie używamy proszku do pieczenia.

Komentowanie wyłączaone