Podwójnie pieczone bataty z kiełbasą żywiecką i sosem wiśniowym w jakości QAFP

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Wędliny – są ważnym składnikiem naszych diet. Możemy wybierać spośród wielu kuszących apetycznym wyglądem i nazwami sugerującymi swojskie receptury, ale czy zastanawiamy się nad ich jakością? Okazuje się, że nie – liczy się głównie cena, a w przypadku produktów dla dzieci – wygląd i to niekoniecznie naturalny. Nie jest to dobry kierunek, bo w składzie niektórych produktów trudno szukać prawdziwego mięsa i standardów wysokiej jakości. Regularne spożywanie tego rodzaju przetworów nie tylko nie dostarcza nam niezbędnych składników, ale może prowadzić do poważnych zaburzeń i chorób. Rozumiem chęć zaoszczędzenia kilku groszy, ale czy są one warte utraty zdrowia?

pieczone bataty z kiełbasą żywiecką i sosem wiśniowym w jakości QAFP

I tu z pomocą przychodzi QAFP, który od 2009r prężnie się rozwija na naszym rynku. Jest to system restrykcyjnych norm i standardów jakości żywności na każdym etapie produkcji, począwszy od hodowli zwierząt, aż po magazynowanie i sprzedaż. Każdego roku dołączają do niego kolejni wytwórcy, na terenie kraju powstają certyfikowane hodowle, a trzeba mieć na uwadze fakt, że dobra wędlina może zostać wyprodukowana tylko z najlepszej jakości mięsa. To natomiast uzyskuje się dzięki hodowcom, którzy spełniając normy systemu, zapewniają zwierzętom odpowiednie warunki i żywienie. Pozyskanie dobrego mięsa do produkcji wędlin to początek długiego procesu, składającego się z wielu ogniw podlegających ścisłej kontroli. Dzięki systemowi QAFP mamy gwarancję, że na żadnym z tych etapów nie wystąpiły niekorzystne zjawiska, które mogłyby negatywnie wpłynąć na jakość kupowanych przez nas wędlin i przetworów mięsnych.

wędliny QAFP

Znakiem QAFP objęte są też produkty ZM Łuków – kiełbasa krakowska sucha, podwawelska ekstra i kiełbasa żywiecka. Nie bez powodu stawia się je w segmencie produktów premium. Są to starannie wyselekcjonowane wędliny o tradycyjnym i cenionym smaku. To właśnie te smaki pamiętam z dzieciństwa i cieszę się, że na nowo zaczęliśmy je doceniać.

Aby dowiedzieć się więcej o przewadze jakości nad niską ceną i wiele więcej, zachęcam do odwiedzenia strony odadojakosci.pl Wkrótce startują też smakowite eventy na terenie całego kraju, na których będzie można zakosztować zarówno przydatnej wiedzy, jak i najlepszych wędlin. Większość imprez odbywa się z dala ode mnie, ale planuję wybrać się na Europejski Festiwal Smaków we wrześniu.

Na końcu wpisu jest lista eventów, wybierzcie się!

 

Wędliny można po prostu podać na stół i nie twierdzę, że to złe rozwiązanie, bo to świetne produkty, ale czasami warto puścić wodze fantazji i spojrzeć na kiełbasy z innej strony – połączenie kiełbasy żywieckiej z batatem i sosem wiśniowym to niezwykłe i uniwersalne rozwiązanie. Polecam!

Składniki:

(2 porcje)

  • 2 średnie bataty
  • 250g kiełbasy żywieckiej wyprodukowanej w systemie QAFP
  • 300g wiśni bez pestek (mogą być mrożone)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 30ml octu z czerwonego wina
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku
  • 50g rukoli
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • W niewielkim garnku zeszklij na oliwie posiekaną czerwoną cebulę. Dodaj wiśnie, rozmaryn i cukier i gotuj aż całość zgęstnieje i nabierze konsystencji konfitury. Dodaj ocet winny i dopraw obficie świeżo mielonym pieprzem i solą do smaku. Odstaw.
  • Bataty dokładnie wysmaruj oliwą, oprósz solą i upiecz w temp. 200ºC przez około 30 minut, do miękkości.
  • Upieczone bataty przekrój na pół – nie do końca, tylko aby utworzyć kieszonkę na wędlinę.
  • Do przekrojonych batatów włóż po porcji kiełbasy żywieckiej. Całość wstaw pod grill i krótko zapiecz – aż wędlina zacznie się rumienić.
  • Polej sosem wiśniowym i udekoruj rukolą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

pieczone bataty z kiełbasą żywiecką i sosem wiśniowym w jakości QAFP

pieczone bataty z kiełbasą żywiecką i sosem wiśniowym w jakości QAFP

Możecie też skusić się na udział w konkursie radiowym, który trwa od 4 września do 8 września. Więcej szczegółów na: www.odadojakosci.pl

Lista eventów kulinarnych wraz z datami:

1. Degustacja na Dworcu Centralnym Warszawa /01.09.2017/ Warszawa
2. Europejski Festiwal Smaku /09-10.09.2017/ Lublin
3. Targ śniadaniowy Warszawa /16.09.2017/ Warszawa
4. Polagra Food. Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych /25 -28.09.2017/ Poznań
5. Pokaz Kulinarny w Irlandii Północnej /Luty 2018/ Belfast
6. Gatroshow 2018 /28.02-01.03.2018/ Warszawa
7. Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa

Wpis powstał w ramach kampanii informacyno – promocyjnej „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”

belka_blogerzy

***

wpis sponsorowany

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

8 przemyśleń na temat “Podwójnie pieczone bataty z kiełbasą żywiecką i sosem wiśniowym w jakości QAFP”

  1. ~schola pisze:

    idealne na taka pogode

  2. ~Kaja pisze:

    to wygląda super, nic dodać nic ująć :D

  3. ~codojedzenia pisze:

    Pyszne danie! bataty świetnie pasują z krajową kiełbaską!

  4. ~Dedi pisze:

    Przepyszne są bataty a z dodatkami dobrze dobranymi danie pierwsza klasa. Warto jednak do dania dodać jagnięcinę mw warzywach. delikatne mięso dobrze komponuje się z batatmi, takie jest moje zdanie.

  5. ~Otylia pisze:

    ciekawa kombinacja :)

Odpowiedz na „~codojedzeniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>