Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

W tym roku zakochałam się w smaku pieczonego kalafiora. Niemal w pełni zastąpił te pyszne, bielutkie różyczki w maśle i bułce tartej, które pamiętam z dzieciństwa. Pieczony jest zupełnie inny, ma w sobie coś niezwykłego. Nie wiem, czy to nutka wyrafinowania, czy wyraźny rumieniec, a może szorstka goryczka, której trudno doszukiwać się w tym gotowanym. Cokolwiek to jest, moja miłość do niego jest niezwyciężona i jestem przekonana, że jeszcze potrwa.

Szczególnie z przepisem na taką sałatkę z granatem i migdałami. Zielony akcent stanowi soczysta natka pietruszki – najlepsza będzie ta z ogródka lub pobliskiego targu – te z marketu nie mogą się z nią równać. Nie znoszę, gdy więdną zanim zdążę ich użyć. Efekt jest piorunujący – każdy kęs to prawdziwa przygoda. Nie przedłużając więc już tych pochwał dla miski sałatki przejdę do przepisu, wyjadając z dna ostatnie chrupiące migdały i rubinowe pestki granata.

salatka z pieczonego kalafiora

Składniki:(3-4 porcje)

  • 1 średni kalafior
  • pęczek pietruszki
  • 1 granat
  • 50g migdałów w słupkach
  • 2-3 dymki
  • ok 50ml oliwy EV
  • płatki chili, ok 1/4 łyżeczki
  • 25ml płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 25ml octu z czerwonego wina
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiora podziel na niewielkie różyczki. Polej oliwą i dokładnie wymieszaj. Oprósz solą i pieprzem. Przełóż na blachę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 20 minut lub do momentu aż się zarumieni. Przełóż do miski i ostudź.
  • Migdały upraż na suchej patelni. Przestudź.
  • Owoce granata obierz ze skóry i błon.
  • Dymkę pokrój niezbyt drobno.
  • Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z kalafiorem.
  • Dopraw płatkami chili, miodem, cynamonem, 30ml oliwy, octem i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, o ile to konieczne.
  • Podawaj jako wegetariańską sałatkę lub dodatek do mięs, np z grilla.

Smacznego!

salatka z pieczonego kalafiora

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Sałatka z pieczonego kalafiora z granatem i migdałami”

  1. ~pinkyyy pisze:

    Ja rok temu przeżyłam taką fascynację pieczonym kalafiorem, ugotowany do pięt mu nie dorasta :D A sałatka bardzo apetycznie się prezentuje – ciekawe połączenie z migdałami i granatem :>

  2. ~Justyna pisze:

    pieczony kalafior rozwala system zawsze! sałatka wygląda znakomicie! :)

  3. ~amaranthrose pisze:

    Sałatka wygląda bardzo apetycznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>