Grillowany karmazyn z pietruszkową gremolatą

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Nie dziwi mnie, że tak wiele osób nie lubi smaku ryb i chyba w dużej mierze rozumiem, skąd to się bierze. Ryby mają niezwykle delikatne i podatne na wysoką temperaturę mięso. Przepieczone staje się włókniste, suche, o drewnianej konsystencji i mocno „rybnym” smaku. Nie brzmi zbyt apetycznie, prawda? Osobiście takiej ryby również nie lubię, ale wcale nie musi tak być. Prawidłowo ugotowana jest naprawdę rewelacyjna – delikatna, soczysta i pyszna.

Jak to osiągnąć? Wystarczy zapomnieć stare metody zbyt długiego smażenia, czy pieczenia, które tak wielu z nas wciąż stosuje i uważa za właściwe. Zapewniam, że ryby nie trzeba smażyć przez pół godziny – wystarczy zaledwie chwila. Prostym sposobem uzyskania odpowiedniej jakości jest smażenie na patelni grillowej. Wysoka temperatura powierzchni patelni pięknie zrumieni skórkę od spodu, a po odwróceniu wystarczy już tylko kilka sekund w przypadku średniej wielkości kawałków. Ta metoda ma jeszcze jedną zaletę. Jest to mianowicie niemal beztłuszczowe smażenie, dzięki czemu potrawa zachowuje swój naturalny smak, jest zdrowsza i przyjazna dla osób dbających o linię.

Karmazyn to niewielka rybka o białym, delikatnym mięsie. W filetach wprawdzie można natrafić na niewielką ilość ości, ale warto zdecydować się na nie ze względu na smak. W tym przepisie łączę naturalny smak tej ryby z wyrazistą słodko-kwaśną gremolatą, z dodatkiem chrupkich migdałów i cierpkiej żurawiny. Zamiast karmazyna można wykorzystać także inne gatunki białej ryby. Kolejny pyszny i ekspresowy przepis do Waszej i mojej kolekcji!

grillowany karmazyn z pietruszkowa gremolata

Składniki:

(3-4 porcje)

  • ok. 650g filetów z karmazyna (3-4 sztuki)
  • pęczek pietruszki
  • 35g migdałów w słupkach
  • 30g suszonej żurawiny
  • 50g czerwonej cebuli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • płatki chili – ilość wg uznania
  • 50ml oliwy EV
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na suchej patelni zrumień migdały.
  • Pietruszkę i cebulę drobno posiekaj.
  • W niewielkim naczyniu wymieszaj posiekaną pietruszkę, cebulę, opłukaną pod wodą żurawinę oraz migdały. Dodaj cukier, ocet oraz ok. 30ml oliwy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.
  • Filety oczyść i dokładnie osusz. Lekko nasmaruj mięso od strony skóry oliwą. Oprósz solą i pieprzem po stronie mięsa. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułóż filety skórą do dołu. Smaż przez około 1-2 minuty w zależności od wielkości porcji mięsa – skóra powinna ładnie się zrumienić, a mięso ryby zrobić się w 2/3 wysokości białe. Odwróć filety na drugą stronę i po około 30 sekundach zdejmij patelnię z kuchenki.
  • Rybę przełóż na talerze. Na mięsie rozłóż gremolatę.
  • Podawaj od razu. Do dania możesz podać ryż lub warzywne puree.

Smacznego!

grillowany karmazyn z pietruszkowa gremolata

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Jedno przemyślenie na temat “Grillowany karmazyn z pietruszkową gremolatą”

  1. ~anna pisze:

    Karmazyn tej ryby jeszcze nie próbowałem. W postaci zaproponowanej przez autorkę bloga ryba wygląda przepysznie. Z pewnością wypróbuję przepis. SMacznego!:-)

Odpowiedz na „~annaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>