Makaron z brokułowym pesto i kurkami

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Z roku na rok coraz mniej jest tych leniwych dni, w których jest czas na drugą kawę, wyciągnięcie nóg na balkonie i ugotowanie tego „prawdziwego” domowego obiadu, który to jednak wymaga nieco pracy i przygotowań. I tak naprawdę nie wiem, czy to dobrze, czy źle, bo z jednej strony dobrze, że praca się rozwija, a z drugiej… No cóż, każdy wybierze coś innego, bo wszyscy mamy różne priorytety.

Na wszystko jest jednak jakiś sposób. Ja znam rozwiązanie problemu pysznych, zdrowych i pożywnych obiadów. Przez ostatnie lata wypracowałam sobie system trzydziestominutowego gotowania i duża część naszych posiłków właśnie tak wygląda.

Jednym z takich dań jest makaron z brokułowym pesto i kurkami. Tylko świeże składniki, krótko gotowane, a dzięki temu pełne witamin, smaku i koloru. Kurki to wprawdzie mocno sezonowy produkt, ale makaron z brokułowym pesto  nawet bez nich jest fajną i świeżą propozycją obiadową, także dla dzieci.

makaron z brokułowym pesto i kurkami

Składniki:(4 porcje)

  • 400g makaronu, np muszelki
  • 1 brokuł ok 500g
  • 125ml oliwy z oliwek
  • 25g blanszowanych migdałów – całych lub słupki
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 50g parmezanu lub grana padano
  • sól i pieprz do smaku
  • 200g świeżych kurek
  • 30g masła lub masła klarowanego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • płatki chili – ok. 1/2 łyżeczki lub wg uznania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brokuła podziel na różyczki i obgotuj krótko, około 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedź i schłódź szybko w zimnej wodzie, najlepiej z dodatkiem kostek lodu. Dzięki temu brokuł zachowa ładny zielony kolor i pozostanie jędrny.
  • Migdały upraż na suchej patelni do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć i rumienić się.
  • Ser zetrzyj na tarce.
  • Za pomocą malaksera lub blendera rozdrobnij migdały, ser, około połowę brokuła, natkę oraz oliwę na pesto. Resztę brokuła podziel na pojedyncze, małe różyczki.
  • Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu
  • Na maśle obsmaż krótko oczyszczone kurki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Zdejmij z ognia i na gorącą jeszcze patelnię dodaj świeżo ugotowany makaron, przygotowane wcześniej pesto oraz różyczki brokuła.
  • Dopraw płatkami chili i delikatnie wymieszaj całość np potrząsając lekko patelnią.
  • Podawaj od razu.

Porada:

1.Do pesto można wykorzystać także grubą łodygę brokuła. W tym celu należy ją obrać z twardej skóry oraz pokroić na plastry lub w kostkę. Łodyga gotuje się o 2-3 minuty dłużej niż różyczki.

2. Parmezan nie jest serem wegetariańskim! W tej wersji pomiń go lub zastąp dozwolonym odpowiednikiem.

Smacznego!

makaron z brokułowym pesto i kurkami

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Jedno przemyślenie na temat “Makaron z brokułowym pesto i kurkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>