Łatwe ciasto cynamonowe

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Gdy w domu pachnie domowym ciastem, wydaje się, że znajomi od razu biją drzwiami i oknami. A to pożyczyć książkę, a to podrzucić wymiary do projektu, albo po prostu – bo jest niedziela. Uwielbiam ten ich radar. Dzięki temu mam poczucie, że to co robię, jest dobre, a jeśli coś jest dobre to należy to pielęgnować.

A jak można pielęgnować pieczenie ciasta? Jest na to jeden właściwy sposób. Tak więc jutro znów włączam piekarnik i zachęcam Was wszystkich do wspólnego pieczenia. Na pierwszy ogień rzucam jedno z najprostszych i najszybszych ciast pod słońcem – pachnące cynamonem, bo w powietrzu coraz bardziej czuć jesień i gdy poranny chłód wdziera się pod ciepły koc, dobrze mieć coś rozgrzewającego. Nic tak nie otula, jak kawałek domowego ciasta cynamonowego.

Jest idealne samo w sobie – lekkie, miękkie i pachnące. Równie świetnie smakuje z porcją śmietankowych lodów, jak sosem owocowym lub dodatkiem owoców przed pieczeniem.

latwe ciasto cynamonowe

Składniki:

(forma 20cmx30cm)

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 80g masła
  • 325ml mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

na „zawijaski” cynamonowe:

  • 1/2 szklanki trzcinowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 45g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Roztop obie porcje masła.
  • Składniki polewy cynamonowej wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
  • Mąkę przesiej.
  • Wszystkie składniki ciasta zmiksuj krótko mikserem lub wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.
  • Ciasto przełóż do formy wyłożonej pergaminem i wyrównaj łopatką.
  • Na ciasto wyłóż porcjami polewę cynamonową, a następnie wykałaczką przemieszaj lekko całość do uzyskania efektu marmurkowego.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do „suchego patyczka”.
  • Ostudź na kratce.

Smacznego!

latwe ciasto cynamonowe

latwe ciasto cynamonowe

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

8 przemyśleń na temat “Łatwe ciasto cynamonowe”

  1. ~Róża pisze:

    łatwe, a jakie dobre

  2. ~amaranthrose pisze:

    Świetny pomysł. Ciasto wygląda rewelacyjnie!

  3. ~dk pisze:

    u mnie zakalec…niestety, nie wiem co poszło nie tak :(

    1. Małgosia pisze:

      Mimo szczerych chęci nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Nie wiem, co mogło wpłynąć na taki efekt. Najczęstsza przyczyna to niedopieczenie – czas podany w przepisie zawsze jest orientacyjny i w niemal każdym piekarniku będzie się różnił.

      1. ~AniaP pisze:

        U mnie podobnie, lekki zakalec. Czy moze ciasto nie może być nalanae do wysokiej blachy? a jaka konsystencję ma miec ta polewa na górę? Mi wyszła gęsta.

        1. Małgosia pisze:

          Nie próbowałam piec w głębokiej formie więc nie wiem jak wychodzi. Polewa jest dość gęsta.

  4. ~Ula pisze:

    Wstawiłam do pieca i wiem że będzie zakalec. To nie jest polewa to jest sypki cukiet pomiszany z cynamonem i resztą składników. Ja już chyba nie wierzę w te przepisy. Nie są dobrze opisane. Wzorujcie się na Australii gdzie przepis jest dokładnie opisany czyli jaką konsystencjęmamieć ciasto itp. A u nas piszą ba szybko i nie zwracają uwagi na to cZy komuś to wyjdzie czy nie.

    1. Małgosia pisze:

      Nie widzę powodu, by gęsta, cynamonowa „polewa” miała przeświadczyć o powstaniu zakalca. Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów, jeżeli tylko zostanie wykonane wg podanych proporcji i właściwie upieczone – czas pieczenia podany w przepisach jest orientacyjny, należy dostosować go do własnego piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>