Sernik kokosowy z borówkami

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Marzył nam się od kilku dni. Pulchny, delikatny i kremowy… Ciężki i jednocześnie najlżejszy, jaki można sobie wyobrazić. Koniecznie z owocami, bo póki trwa lato trzeba się nimi nacieszyć. Nacieszyć tak naprawdę, w pełni – ubrudzić się na fioletowo i zachować smak na całą zimę.

I w zasadzie sernik pozostałby w sferze marzeń, gdyby nie propozycja… kupienia kawałka sklepie… I w tym momencie się przebudziłam… Czas zejść na ziemię, zebrać się w garść i wrócić do kuchni zgodnie z własnymi zasadami i zamówieniami tych najbliższych.

I tak oto powstał on – ten pulchny, delikatny i kremowy – ciężki i lekki zarazem. Z borówkami, bo udało nam się nie zjeść wszystkich prosto z krzaka. Dodatek wiórków kokosowych sprawia, że sernik wydaje się bardzo puszysty, mimo, że w istocie taki nie jest, bo być nie może, a dzięki temu, że upiekłam go bez podstawy z kruchego ciasta, czy też herbatników, zyskał jeszcze bardziej na delikatności, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Tak… Mogę z czystym sumieniem przyznać, że ten sernik to najłatwiejszy i najszybszy sernik na świecie. Dobrze przygotowany nie rośnie i nie opada, a idealnie upieczony nie pęka – ideał!

sernik kokosowy z borowkami

Składniki:

(średnica 20cm)

  • 500g serka mascarpone lub serka śmietankowego
  • 250ml mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 12g mąki pszennej (1 łyżeczka)
  • 30g skrobi ziemniaczanej (1 pełna łyżka)
  • 90g wiórków kokosowych (1 szklanka)
  • ok 300g borówek
  • 50g cukru trzcinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 150°C. Zagotuj wodę.
  • Ser, cukier, mleko kokosowe, jajka krótko zmiksuj na wolnych obrotach robota kuchennego. Tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj wiórki kokosowe oraz obie mąki i wymieszaj dokładnie.
  • Masę przelej do okrągłej tortownicy o śr. 20cm (dno wyłożone pergaminem).
  • Do żaroodpornego naczynia wlej gorącą wodę. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika, a pod nim postaw naczynie z gorącą wodą. Piecz przez około 45 minut lub do momentu aż ser się zetnie.
  • Wyłącz piekarnik, a sernik pozostaw w nim co najmniej 30-60 minut lub do ostygnięcia.
  • Borówki zasyp trzcinowym cukrem w niewielkim garnku. Dodaj łyżkę wody i zagotuj. Od razu zdejmij z ognia i wystudź.
  • Wystudzony sernik schłódź.
  • Borówki wyłóż na wystudzony sernik, najlepiej bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

sernik kokosowy z borowkami

sernik kokosowy z borowkami

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Sernik kokosowy z borówkami”


  1. Aktualnie mieszkam w wynajętym mieszkaniu bez piekarnika, tak można tak żyć, co jednak jest wielkim utrudnieniem :( Już niedługo jednak, przeprowadzam się w miejsce, gdzie piekarnik będzie i powiem szczerze – ten sernik będzie pierwszym jaki upiekę sobie aby ochrzcić nowe mieszkanie! Pozdrawiam! :)

  2. ~Rita pisze:

    kokos i borówka? ależ to musi być połączenie <3

  3. ~Ramona pisze:

    wygląda bardzo apetycznie

Odpowiedz na „~Restauracja włoska Kraków - dapietro.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>