Wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Jest tak ciepło, że nie sposób wyobrazić sobie przygotowywanie potrwa wymagających długiego gotowania. Nie wiem jakie zwyczaje panują w Waszych domach, ale u mnie w okresach tropikalnych upałów stołujemy się zazwyczaj sałatkami i daniami, których przygotowanie zajmuje nie więcej niż kilkanaście minut…

Pisząc to jednak, uświadamiam sobie właśnie, że przecież dokładnie tak samo gotuję przez resztę roku… Dowodzi to tylko temu, że moja kuchnia jest nie tylko uniwersalna pod względem okazji, ale też pory roku. To chyba zaleta.

W każdym razie taki pieczony naleśnik dutch baby jest dobrym pomysłem nie tylko na śniadanie. W dniach, kiedy apetyty raczej nie dopisują ze względu na wysokie temperatury, może być lekkim lunchem, albo nawet szybkim obiadem. Polecam go szczególnie teraz, bo chociaż pomidory są dostępne przez cały rok, to właśnie teraz są najlepsze – słodkie i pachnące promieniami słońca.

A dutch baby, jak to dutch baby – to musi być smaczne! Nie ważne więc, o jakiej porze przyjdzie na niego ochota.

wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami

Składniki:

(2 porcje)

  • 3 jajka,
  • 80g mąki pszennej,
  • 125ml mleka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • szczypta grubo mielonego pieprzu,
  • szczypta cukru,
  • 250g pomidorków koktajlowych na gałązce,
  • 20g klarowanego masła,
  • 25ml oliwy,
  • gałązka świeżej baylii,
  • dodatkowy pieprz i sól (do doprawienia pomidorków)

 Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 220ºC.
  • Jajka, mąkę, mleko, 1/3 łyżeczki soli, sporą szczyptę pieprzu oraz cukier umieść w blenderze i miksuj aż masa będzie gładka i dobrze napowietrzona.
  • Na ogniu postaw żeliwną patelnię o średnicy około 22cm (lub inną ciężką, którą można wstawić do piekarnika) i dobrze ją rozgrzej. W międzyczasie ułóż pomidorki razem z gałązką w niewielkim naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem.
  • Na rozgrzanej patelni roztop klarowane masło i wylej przygotowane ciasto naleśnikowe. Od razu wstaw patelnię do piekarnika razem z przygotowanymi pomidorami.
  • Całość piecz 15-20 minut lub do momentu aż naleśnik będzie zarumieniony i wyrośnięty. Wyjmij i pozostaw na kilka minut, aby dutch baby spektakularnie opadł. W powstałym wgłębieniu ułóż upieczone pomidorki i polej powstałym pod nimi sosem.
  • Udekoruj świeżą bazylią i podawaj. Świetnie smakuje także ze świeżą mozzarellą.

Smacznego!

wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

2 przemyślenia na temat “Wytrawny dutch baby z pieczonymi pomidorami”


  1. Świetny pomysł! Uwielbiam takie niebanalne przeróbki klasycznych potraw :)

  2. ~Zyta pisze:

    najlepszy na swiecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>