Tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowiną

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Tegoroczne lato w Polsce nie rozpieszcza. Pogoda w kratkę – raz duszno i burzowo, raz zimno i wietrznie. W mieście wieje nudą, jak zawsze, a i pracy mniej być wciąż nie chce. Żal tylko, że wakacje upływają dzieciom tak monotonnie, ale jeszcze dużo przed nami i mam nadzieję, że wszystko nabierze jeszcze bardziej sprzyjających barw. W każdym razie idzie ku lepszemu, ospa za nami i mam nadzieję długo jej już nie spotkać na swojej drodze. Teraz tylko zostało wygrzebać się z zaległości, które powstały w okresie tego przymusowego aresztu domowego i będzie dobrze. Obym zdążyła przed zimą…

A skoro o zimie mowa, a za oknem pada, szaro i jest prawdę mówiąc, zimno, warto podać coś cieplejszego na obiad. Mięsne ragout w stylu włoskiego sosu bolognese będzie idealne. Przygotowane ze świeżych, dojrzewających w słońcu pomidorów i okraszone świeżymi ziołami, nabierze prawdziwie letniego charakteru i być może rozwieje te szarobure chmury nad naszymi głowami.

tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowina

Składniki:

(4 porcje)

  • 500g łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka (ok 100g)
  • 1 cebula (ok. 100g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1kg świeżych pomidorów (lub 1 puszka pomidorów bez skórki)
  • 150ml białego wina – wytrawnego lub półwytrawnego
  • ok. 300ml bulionu (opcjonalnie woda)
  • 1 łyżka świeżego oregano (po posiekaniu) lub 1/2 łyżezki suszonego
  • 2 łyżki świeżej bazylii (po posiekaniu)
  • 400g makaronu tagliatelle (lub pappardelle)
  • 50ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz do smaku, opcjonalnie – szczypta cukru
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso oczyść z błon i pokrój w dość dużą kostkę. Na niewielkiej ilości oliwy zrumień mięso z każdej strony.
  • pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń pestki. Pokrój w kostkę.
  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do zrumienionego mięsa i podsmaż aż warzywa zaczną mięknąć.
  • Całość podlej winem. Za pomocą drewnianej łopatki zeskrob z dna patelni wszystko, co do niej przywarło. Odparuj wino.
  • Dodaj pokrojone pomidory. Ponownie podsmaż, a gdy pomidory odparują, podlej bulionem lub opcjonalnie wodą. Dopraw lekko solą, pieprzem i oregano.
  • Duś pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie na tyle miękkie, że da się je porozrywać widelcem.
  • Dodaj śmietankę i dopraw do smaku. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną świeżą bazylię. Jeśli nie używasz świeżej bazylii (chociaż gorąco polecam), możesz wykorzystać suszoną, zmniejsz jednak jej ilość do 1/2 łyżeczki i dodaj ją już podczas duszenia mięsa.
  • Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  • Gorący makaron przełóż do sosu i wymieszaj.
  • Podawaj.

Smacznego!

tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowina

tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowina

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Tagliatelle z pomidorowym ragout z wieprzowiną”

  1. ~heliszcze pisze:

    A nazwa dania nie powinna przypadkiem brzmieć Tagliatelle z wieprzowym ragout w sosie pomidorowym? Istotą ragout jest jego mięsność a nie pomidorowość :D

  2. ~Danuta pisze:

    Mam ogromną ochotę na takie danie. Już od samego patrzenia na zdjęcia ślinka cieknie.


  3. Małgosiu – pysznie jak zawsze, a zdjęcia mistrzostwo świata :)

  4. ~Kinga pisze:

    ależ pyszności


  5. Minimalistycznie i po włosku ;-) Świetny przepis!

Odpowiedz na „~heliszczeAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>