Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Ostatni miesiąc był jakby zawieszony gdzieś pomiędzy czasem i przestrzenią. Właściwie sama nie wiem czy wydarzyło się przez ten okres cokolwiek, co chciałabym zapamiętać. Nawet ciasta nie upiekłam żadnego. Na szczęście już zaczynamy wracać do codzienności i tylko słońce jakoś słabo grzeje, a wieczory bywają wietrzne i chłodne, jak gdyby była to już końcówka lata, a ja jeszcze nie zdążyłam nacieszyć się jego początkiem, o środku nie wspominając.

W zasadzie wczoraj też miało nie być ciasta. Miałam gotować, robić zdjęcia i malować ścianę na wymarzony kolor. Jednak gdy rodzinka zaczęła rozglądać się po kuchni w poszukiwaniu czegoś smacznego, zmieniłam zdanie. Ciasto potrzebne było na już.

A najszybszym sposobem na coś pysznego są muffinki. Nawet nie dlatego, że ciasto miesza się zaledwie chwilę, ale i pieką się krócej niż duża blacha ciasta, a i stygną znacznie szybciej. I tak powstały – szybkie muffinki, łączące w sobie coś dla miłośników letnich smaków i prawdziwych łasuchów i koneserów czekolady – pyszne i gotowe do podania na stół w 30 minut.

muffinki z czarna porzeczka i czekolada

Składniki:

(12 sztuk)

  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 100ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 85g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g czarnych porzeczek
  • 50g gorzkiej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Przygotuj formę na muffinki i rozłóż we wgłębienia papilotki.
  • Porzeczki oczyść z gałązek, a czekoladę posiekaj.
  • Mleko z olejem, cukrem i jajkami zmiksuj lub ubij ręcznie za pomocą rózgi.
  • W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodaj do płynnych składników. Wymieszaj ręcznie za pomocą łopatki. Niezbyt długo, tylko do połączenia się składników.
  • Dodaj porzeczki i czekoladę i ponownie, delikatnie wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do foremek do 2/3 wysokości.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut.
  • Ostudź, na następnie oprósz cukrem pudrem. Jeśli wolisz, muffinki możesz polukrować lub polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

muffinki z czarna porzeczka i czekolada

muffinki z czarna porzeczka i czekolada

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

2 przemyślenia na temat “Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą”


  1. Ale smakowicie! Uwielbiam takie połączenia- kwaśne porzeczki i słodziutkie ciasto, mniam, mniam! Sama też niedawno upiekłam podobne babeczki, tylko z czerwonej porzeczki, która wyjątkowo obficie zaczerwieniła krzaczki na naszej działce :) . Chyba smakowały, bo nawet nie zdążyłam zdjęć zrobić ;).
    Pozdrawiam cieplutko!
    Ania


  2. Gosiu, ale kusisz tymi muffinkami! Uwielbiam porzeczkę w deserach :)

Odpowiedz na „~Zuzia z Chilli, Czosnek i OliwaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>