Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Wyobraź sobie – otwierasz lodówkę i zastanawiasz się co tam znajdziesz. Jeśli jest w niej cokolwiek więcej niż światło, istnieje duże prawdopodobieństwo, że uda się złożyć z tego obiad. Jest adrenalinka – to swoisty rodzaj kuchennej przygody, a szybkie gotowanie to mój sposób na przetrwanie. Bieganina od rana, papierkowa robota, codzienne obowiązki, a teraz lipcowy, wakacyjny „nieogar” i nagle z szóstej rano robi się trzynasta, a w brzuchach zaczyna gwizdać z głodu. Tak przyzwyczaiłam się do tego rozkładu, że niemal nie pamiętam kiedy ostatnio stałam przy kuchni dłużej niż 15 minut. W zasadzie zupełnie mi tego nie brakuje i polecam każdemu ten sposób przygotowywania posiłków.  Jest to nie tylko dobra okazja do poznania nowych połączeń, ale też idealnie czyści lodówkę z zalegających zapasów.

Dokładnie tak jest w tym przepisie – wystarczyło znaleźć kawałek kalafiora, skrawek wędzonego boczku, resztkę parmezanu i już podstawa dania była gotowa, a co się nie zmarnowało,  to moje. Dla dodania smaku delikatnemu kalafiorowi, postanowiłam go upiec. Dzięki temu zabiegowi stał się bardziej wyrazisty, a smakowicie przyrumieniony, dodał całości nieco więcej koloru i struktury. Taki kalafior ma też zupełnie inną konsystencję niż ugotowany w wodzie, co według mnie świetnie sprawdza się w tym daniu.

makaron z boczkiem i pieczonym kalafiorem

Składniki:

(2-3 porcje)

  • pół średniej wielkości kalafora (ok. 450g)
  • 150g wędzonego, niezbyt tłustego boczku (lub pancetty)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 300g makaronu np orecchiette
  • 100ml słodkiej śmietanki (dowolnej)
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C (termoobieg 180°C).
  • Kalafiora podziel na małe różyczki. Skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Luźno rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15-20 minut lub do momentu aż kalafior będzie miękki i przyrumieniony. Odstaw.
  • Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na koniec odlej 1/2 szklanki wody z gotowania do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
  • Boczek pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor na patelni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę podsmaż, uważając by nie przypalić czosnku.
  • Dodaj śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli sos jest zbyt gęsty lub jest go zbyt mało, dodaj wodę spod gotowania makaronu. Doprowadź ponownie do wrzenia.
  • Zdejmij patelnię z kuchenki i dodaj starty parmezan. Wymieszaj dokładnie.
  • Na koniec dodaj pieczone różyczki kalafiora i gorący makaron. Wymieszaj.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

makaron z boczkiem i pieczonym kalafiorem

makaron z boczkiem i pieczonym kalafiorem

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

3 przemyślenia na temat “Makaron z bekonem i pieczonym kalafiorem”


  1. Jaki fajny obiad i nawet moje dzieci by go zjadły :D

    1. Małgosia pisze:

      Moim smakowało, to duży plus tego dania :)

  2. ~Gabi pisze:

    smacznie wyglada

Odpowiedz na „~Wypieki BeatyAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>