Grillowana pierś kurczaka z sałatką z bobu i młodych ziemniaków

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Uwielbiam ten moment, gdy na straganach i półkach sklepowych pojawiają się pękate woreczki z bobem. Ten pierwszy jest najsmaczniejszy – delikatny i soczyście zielony. Dla mnie to już niepodważalny dowód na to, że lato trwa w najlepsze. Teraz już tylko spakować kąpielówki, słoneczne okulary i ruszyć przed siebie… Zaraz po tym, jak zjemy po porcji lekko ugotowanego bobu z masełkiem. Tak zwyczajnie, bez nadęcia, prosto z miski i koniecznie paluchami.

Wbrew panującej opinii, bobu nie gotuje się długo, zdecydowanie wystarczy mu około 5 minut. Zachowa wówczas swój piękny zielony kolor, a ziarna będą jędrne i smaczne. Osobiście nie lubię, gdy bób staje się mazisty i mączysty, chociaż tak kiedyś się go podawało. O ile jedzony prosto z miski może mieć swój urok, to nie wyobrażam sobie, by do dań lub sałatek dodać go inaczej niż taki „al dente”.

Przepis na grillowaną pierś kurczaka z sałatką z bobu i młodych ziemniaków to letnie danie typowe dla mojej kuchni – na szybko i na zielono. Z powodzeniem można przyrządzić je w domu, a także w plenerze, na grillu. Wystarczy tylko przed wyjściem ugotować bób i ziemniaki, chociaż na ruszcie też jest to możliwe.

grillowana pierś kurczaka z sałatka z bobu i młodych ziemniaków

Składniki:

(2 porcje)

  • 2 niezbyt duże piersi kurczaka
  • 200g drobnych młodych ziemniaków
  • 400g świeżego bobu (poza sezonem można użyć mrożonego)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cytryna
  • 2-3 gałązki estragonu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1-2 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj i osusz dokładnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane listki estragonu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, sól i pieprz. Skrop oliwą o obtocz mięso w marynacie. Pozostaw na 30-60 minut.
  • Ziemniaki oczyść (młode wystarczy tylko umyć dokładnie) i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i odparuj.
  • Bób ugotuj w dużej ilości wrzątku z niewielką ilością soli i cukru przez około 5 minut (starsze ziarna kilka minut dłużej, trzeba sprawdzać w trakcie), następnie przelej zimną wodą i obierz z łupin.
  • Na patelni grillowej lub ruszcie upiecz mięso na złoty kolor z obu stron. W zależności od wielkości piersi czas będzie się różnił. Powinno zająć to od 8-12 minut. Po upieczeniu odstaw na kilka minut, by odpoczęło.
  • Ziemniaki przekrój na połówki, dodaj bób i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw skórką otartą z cytryny i pozostałym sokiem, posiekaną natką, solą, pieprzem i oliwą. Wymieszaj.
  • Jeśli planujesz przygotować sałatkę wcześniej, możesz to zrobić, jednak dopraw ją bezpośrednio przed podaniem. Bób w dressingu straci kolor, a cebula zabarwi całość na siny kolor.

Smacznego!

grillowana pierś kurczaka z sałatka z bobu i młodych ziemniaków

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

4 przemyślenia na temat “Grillowana pierś kurczaka z sałatką z bobu i młodych ziemniaków”

  1. ~Aurora pisze:

    ojeju ale to wygląda mega super

  2. ~Ambri pisze:

    ooo bób pychotka

  3. ~Ala pisze:

    Nie lubię bobu, jednak przekonałaś mnie tymi zdjęciami!

Odpowiedz na „~AuroraAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>