Schabowe cygara w młodej kapuście

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Jest takie danie, którego nie znoszę przygotowywać i bronię się przed tym, jak przed ogniem. Wbrew przypuszczeniom nie jest to nic skomplikowanego, nic wymyślnego, a wręcz przeciwnie, to sztandarowa polska potrawa, która gości na naszych talerzach dość często, a są to „schabowe”. Nie wiem co w nich takiego jest, ale nie lubię ich robić, a że schab to jedna z najpopularniejszych części wieprzowiny, to staram się wymyślać coraz to inne potrawy, byle tylko nie robić kotletów. I tak powstały schabowe cygara na młodej kapuście – owinięte w szynkę parmeńską, z nutą świeżego koperku – proste, pomysłowe i smaczne! Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami.

Składniki:

(4 porcje)

  • 4 plastry świeżego schabu bez kości
  • ok. 8 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
  • pęczek świeżego koperku
  • 40g masła klarowanego
  • ok. 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 średnia cebula lub szalotka
  • sól, pieprz
  • 2-3 liście laurowe, 2,3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab rozbij cienko tłuczkiem. Oprósz lekko solą, pieprzem i z jednej strony obficie posiekanym koperkiem. Zroluj dość ściśle. Zawiń w szynkę parmeńską i ewentualnie zepnij szpilką, ale nie jest to niezbędne.
  • Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w piórka, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Na niewielkiej ilości masła klarowanego obsmaż krótko cygara schabowe z każdej strony. Przełóż na talerzyk.
  • Na tę samą patelnię dodaj pozostałe masło. Zeszklij cebulę, dodaj kapustę i marchewkę i przesmaż aż zacznie mięknąć.
  • Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz dopraw solą i pieprzem. Podlej niewielką ilością wody i duś około 10 minut pod przykryciem.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Na niemal gotowej kapuście ułóż mięso polej wytrąconymi z niego sokami i zapiecz 15 minut w piekarniku.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

5 przemyśleń na temat “Schabowe cygara w młodej kapuście”

  1. ~kliknij mnie pisze:

    Przeczytałem: „schabowe Cygana”. XD Już się spodziewałem schabu zawiniętego w gazetę, ale czegoś podobnego. ;)

  2. ~Accurate pisze:

    Z chęcią zaznajomiłam się z przepisem i mam nadzieję, że już wkrótce znajdzie się ta potrawa na moim talerzu. JUż nie mogę doczekac się, gdyż uwielbiam młoda kapustę z odrobiną mięsa. Z pewnością będzie pyszne. Fajny przepis!!!

  3. ~Tamira pisze:

    ale to musi być dobre


  4. Matko Bosko i wszyscy święci, jak to pięknie wygląda! Przy najbliższej okazji zrobię tego potworka na obiad :)

Odpowiedz na „~TamiraAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>