Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Zupy rybne nie cieszą się w naszym środowisku dużą popularnością. Zazwyczaj bulion na bazie ryb wywołuje w nas niezbyt przyjemne wyobrażenia, a szkoda, bo to naprawdę świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu.  Wystarczy się przekonać, spróbować, a zapewniam, że nawet zupa rybna może być wyborna.

Tak jest na przykład z dzisiejszym przepisem. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Zupa nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale jest też bardzo smaczna. Wprawdzie nie jest to bulion, a raczej gęsta, bardzo strukturalna, pełna aromatów zupa, ale to może nawet i lepiej. Jestem w stanie pokusić się o stwierdzenie nawet, że jest to pełne, jednogarnkowe danie, które można jeść przez okrągły rok. Zimą z pewnością wspaniale rozgrzeje, ale jest na tyle lekka, że i latem z pewnością sprawdzi się świetnie.

Inspiracją do powstania tego dania była szwedzka zupa rybna – fisksoppa. Nie jest to oryginalny przepis, ale właśnie tak wyobrażam sobie to danie. W żadnym z nich wprawdzie nie znalazłam szafranu, ani pieczonych pomidorków, ale w tej wersji zupa ma swój charakter i z czystym sumieniem ją polecam.

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 700g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki (400g)
  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30ml oliwy
  • szczypta szafranu
  • ok. 500ml bulionu
  • 500g filetów ryb morskich (łosoś, dorsz, itp)
  • 100g żywych małży
  • opcjonalnie kilka krewetek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż lekko na oliwie.
  • Dodaj obrane ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i ponownie podsmaż.
  • Dodaj szafran, tymianek i gorący bulion. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut.
  • W tym czasie pokrój filety rybne w dość dużą kostkę i oczyść małże i krewetki.
  • Przed końcem gotowania dodaj małże, a po minucie ryby i krewetki. Gotuj przez około 1-2 minuty. W tym czasie małże powinny się otworzyć, a ryby delikatnie ugotować.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj ze świeżym pieczywem. Zupa wygląda pięknie podana z kilkoma upieczonymi lub grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.

 

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

2 przemyślenia na temat “Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku”

  1. ~Benigna pisze:

    no powiem szczerze, że zupy rybnej nie lubię, ale ten przepis i zdjęcie skusiły mnie na tle, że na pewno zrobie !


  2. Bardzo mi się podoba ten blog :) Super pomysłowe oryginalne przepisy. Chętnie dodam do znajomych u siebie. Podam dalej koleżankom lubiącym gotować. :) Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>