Łosoś teriyaki z pak choi

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Kocham lato za to, że jest. Tak po prostu. Za to, że nikt nie ma ochoty na długo gotowane dania – fasolki, bigosy i gulasze… Za to, że na straganach aż kipi kolorami i pachnie zieleniną, którą tak bardzo lubimy. Oprócz polskich letnich dań, takich jak botwinka, czy eleganckie szparagi lubię czasami ruszyć w egzotyczną podróż na daleki wschód. Nie jest tajemnicą, że te smaki lubię szczególnie. Latem sprawdzają się zawsze i idealnie komponują się z moim sposobem gotowania – szybko, smacznie i kolorowo. Większość azjatyckich dań znajduje się na stole w niespełna 30 minut i tak jest też w tym przypadku.

Potrawa nie wymaga wcześniejszego marynowania, a składniki chociaż nieco egzotyczne, nie są trudno dostępne, ani szczególnie drogie. Warto czasami oderwać się od naszej polskiej rzeczywistości i ugotować coś innego. Zapewniam, że jest smacznie!

Składniki:(4 porcje)

  • 1 filet z łososia (ok. 700g)
  • 2-3 małe pak choi
  • 3 ząbki czosnku
  • 70ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 200g makaronu sojowego/ryżowego (nitki)
  • garść prażonych orzeszków ziemnych
  • sok z 1/2 limonki
  • olej do smażenia

marynata teriyaki:

  • 1 czerwona papryczka chili (lub mniej wg uznania)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu (opcjonalnie soku jabłkowego)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2cm kawałek kłącza imbiru
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Imbir zetrzyj na drobnej tarce, chili drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki sosu i dokładnie wymieszaj.
  • Łososia podziej na porcje i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej przygotowanym sosem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Zagotuj wodę na makaron.
  • Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aż zmięknie. Odcedź i przelej zimną wodą.
  • Łososia wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 7-10 minut, w zależności od wielkości kawałków.
  • W międzyczasie w woku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego.
  • Z pak choi odetnij końcówkę tak, by liście się rozdzieliły. Wrzuć do woka i podsmaż z posiekanym czosnkiem aż zaczną mięknąć. Podlej bulionem i duś przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj olej sezamowy i skrop sokiem z limonki. Zdejmij z ognia i przełóż na talerze razem z wiązką makaronu.
  • Dodaj upieczonego łososia i polej powstałym sosem.
  • Gotowe danie posyp posiekanymi orzeszkami i świeżym chili jeśli lubisz pikantne dania.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

2 przemyślenia na temat “Łosoś teriyaki z pak choi”


  1. Świetny przepis. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam serdecznie. Uwielbiam czytać blogi kulinarne.


  2. Super przepis, musimy wypróbować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>