Klopsiki z mozarellą i pesto

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Proste potrawy najbardziej lubię latem i wtedy, gdy pogoda dopisuje w najlepsze. Mają swój urok, takie domowe ciepło  i chociaż można przygotować je niemal w biegu, są takie wyjątkowe i to właśnie one smakują najlepiej. W moim domu takie klopsiki plasują się na podium ulubionych dań i w zasadzie nic w tym dziwnego, bo są naprawdę bardzo smaczne. Ja je lubię ze względu na prostotę, a dzieci za sam fakt, że są to klopsiki ze spaghetti. Reszta się nie liczy. Bo nie musi.

Czym to danie różnie się od klasycznych klopsików z makaronem? Na pewno sposobem przygotowania, ale też dodatkiem świeżego pesto, które w letni dzień wspaniale odświeża każdy talerz. Ja miałam właśnie pesto z rukoli, ale równie dobrze może być to inny rodzaj zielonego pesto – z jarmużu, czosnku niedźwiedziego, albo po prostu, z bazylii – w każdej odsłonie to danie wiele zyskuje dzięki temu dodatkowi.

Już tylko jedna patelnia i niespełna 30 minut dzieli nas wszystkich od domowego posiłku. Bo może.

Składniki:

(4 porcje)

  • 450g mielonej wołowiny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki świeżego pesto np z rukoli lub bazylii
  • 2 łyżki panco lub bułki tartej
  • 2 łyżki białego wina
  • 400g pomidorów bez skórki
  • 1 niewielka cebula lub szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 100g świeżej mozzarelli
  • pesto do podania
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • w misce wymieszaj mięso z żółtkiem, panco, 2 łyżkami pesto, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób, jak ciasto. Na koniec dodaj wino i jeszcze raz wymieszaj. Masę podziel na 6-7 części i uformuj okrągłe kotleciki. Odstaw.
  • cebulkę i czosnek posiekaj.
  • Piekarnik rozgrzej do 180ºC
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Obsmaż kotleciki krótko z każdej strony. Zdejmij z patelni. Nagmiar tłuszczu odlej z patelni.
  • Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i podsmaż kilka minut. Podlej passatą i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zdejmij z ognia.
  • W sosie umieść podsmażone kotleciki. Wstaw do piekarnika na około 15 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti.
  • Gorące klopsiki posyp poszarpaną mozzarellą (przed dodaniem do sosu, możesz obtoczyć ją w łyżce pesto. Mozzarella roztopi się lekko z gorącym sosie.
  • Całość skrop obficie świeżym pesto.
  • Podawaj z makaronem udekorowane listkami bazylii.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>