Pomarańczowe ciasto z borówkami bez mąki

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Piękny dziś dzień. Piszę ten post, siedząc przy otwartym oknie i czuję zapach kwitnących truskawek. Nie wiem, czy one tak pachną, czy to tylko ja chcę już je czuć. Podmuchy wiatru lekko ogrzane słońcem rozwiewają moje włosy, a mnie zupełnie to nie przeszkadza. Chciałoby się powiedzieć: „trochę brakuje mi ciepła…” i chociaż zupełnie nie jestem bałwankiem, to naprawdę chciałabym już w końcu założyć sandały, słomkowy kapelusz i podjadać z koszyczka pachnące truskawki, dojrzewające w słońcu. To ciasto z nimi też byłoby wspaniałe, ale zdecydowałam się na borówki. Idealnie komponują się ze smakiem cytrusów, a to ciasto jest naprawdę intensywnie cytrusowe – pomarańczowe.

Zasadniczo rzadko sięgam po przepisy bezglutenowe, czy też te na bazie alternatywnych składników, ale w tym przypadku zupełnie nie żałuję. Ciasto mimo tego, że nie zawiera mąki, jest nadzwyczaj puszyste i delikatne. Smak migdałów dobrze łączy się z pomarańczą, a borówki, niczym czarne perełki smakowicie wieńczą słodki deser. Przygotowanie jest bardzo proste, chyba nawet łatwiejsze niż jakiekolwiek inne, klasyczne wypieki. Wystarczy tylko dobrze ubić jajka, a reszta pójdzie gładko.

Składniki:

(forma 20×20 lub 22x22cm)

  • 2 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 300g mąki migdałowej/mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g borówek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wyszorowane pomarańcze (w całości)  zalej wodą tak, aby były w całości zakryte. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny pod przykryciem. W tym czasie woda zredukuje się do połowy. Miękkie pomarańcze wystudź w syropie.
  • Piekarnik rozgrzej do 175º. Dno formy lekko natłuść i wyłóż pergaminem.
  • Wystudzone pomarańcze do temperatury pokojowej wyjmij z syropu, pokrój lekko i zmiksuj na puree.
  • Jajka ubijaj z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 8-10 minut, aż do uzyskania gęstej, kremowej piany.
  • Do jajecznej piany dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i zmiksowane pomarańcze. Delikatnie, za pomocą łopatki wymieszaj. Tylko do połączenia się składników (tak, jak w przypadku biszkoptów).
  • Ciasto przelej do formy i posyp borówkami.
  • Piecz przez około 55-60 minut.
  • Ostudź w foremce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

6 przemyśleń na temat “Pomarańczowe ciasto z borówkami bez mąki”

  1. ~Fitsweet.me pisze:

    Świetne ciasto, na pewno skorzystam z przepisu :) pozdrawiam

  2. ~Elżbieta pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno skorzystam z przepisu. Czy pomarańcze gotujemy razem ze skórką?

    1. Małgosia pisze:

      Tak, w całości.

  3. ~Magdalena pisze:

    Sezon na borówki ponownie otwarty !; )
    Zapraszam do siebie ! ; )

  4. ~Kasia pisze:

    Pomarańcze miksujemu również w całości, czy pozbywamy się białej gorzkiej błonki ?

    1. Małgosia pisze:

      W całości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>