Tort cytrynowo – rozmarynowy na Światowy Dzień Pieczenia

4 Flares 4 Flares ×

Lubię okazywać najbliższym uczucia, przygotowując dla nich domowe słodkości. Nie ważne, czy jest ku temu jakaś okazja, święto, czy inna uroczystość. Czasami piekę dla nich tak po prostu, z serca, a później mamy okazję spędzić kilka chwil razem – przy kubku ulubionej herbaty, z kawałkiem domowego ciasta. Światowy dzień pieczenia, obchodzony 21 Maja to świetna okazja, by przelać swoją miłość dla najbliższych na słodki półmisek. Ja zdecydowałam się na subtelny, ale oryginalny w smaku tort cytrynowo-rozmarynowy. Dlaczego go upiekłam? Bo mam najlepszą córkę na świecie i chcę być dla niej najlepszą mamą, jaką może sobie wymarzyć… Niech ten kwiecisty nagi tort będzie moją deklaracją. Dlaczego właśnie taki? Bo jest piękny, świeży i młodzieńczy, delikatny, a jednocześnie zaskakujący i nieco nowatorski – zupełnie jak nastolatka!


zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

10 przemyśleń na temat “Tort cytrynowo – rozmarynowy na Światowy Dzień Pieczenia”

  1. ~Albina pisze:

    ale super, wygląda cudownie i bardzo smacznie !


  2. Bardzo jestem ciekawa połączenia słodkości z aromatem rozmarynu!

  3. Olga S pisze:

    Ależ to pysznie wygląda:)

  4. ~Tesia pisze:

    Może pytanie banalne… ale rozmaryn i skórkę cytrynową trzeba wyjąc z mleka przed ugotowaniem budyniu? Czy mogą zostać, a potem się zmiksują w kremie

    1. Małgosia pisze:

      Trzeba usunąć, najprościej jest to zrobić bezpośrednio przed wlaniem mieszanki budyniowej. Dlatego tak ważne jest, aby powoli podgrzewać mleko, bo tylko wtedy odpowiednio się zaromatyzuje. Z ugotowanego budyniu też można wyłowić przyprawy, ale będzie to trudniejsze :)

  5. ~wisienka pisze:

    Czytam: krem na margarynie i wiem, że to syf, a tu zachwyty. Margarynie NIE

    1. Małgosia pisze:

      Wisienko, ale ja nie widzę problemu, to tylko przepis. Jeśli ktoś ma taką potrzebę, może zmienić i użyć czegoś innego. Proporcje pozostają bez zmian.

  6. ~wiesia pisze:

    dlaczego mnie nie wyrasta taki piękny wysoki tylko do 3/4 formy

  7. ~Agata Obuch pisze:

    Rozmaryn do tortu? Oj nie odważyłabym się.
    Któraś z Was piekła i poleca?

    1. Małgosia pisze:

      Czasami warto zaryzykować. Do naprawdę bardzo udane połączenie smaków.

Komentowanie wyłączaone