Jajka na chmurce

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Szczęśliwy ten, który ma czas na przygotowanie śniadania! Ty kolorowych, smacznych i zdrowych!

Prawda? Nie do końca!

Bo przygotować pyszne, zdrowe i kolorowe śniadanie może każdy i wcale nie trzeba wstawać o 5 rano, wcale nie trzeba poświęcać godzin na przygotowania. Wystarczy mieć plan i dobry pomysł.

A jajka na chmurce to zdecydowanie jest dobry pomysł. Idealny w porze śniadania, bo przygotowanie nie wymaga od nas wiele, a wszyscy są nimi zachwyceni. To taka lżejsza wersja sadzonych jajek – świetnie smakują z nowalijkami. Pianka z dodatkiem parmezanu to wersja podstawowa tego dania, którą można uzupełniać ziołami, podsmażonym bekonem, albo szpinakiem. Wszystko zależy od pomysłu, zawartości lodówki i czasu, jaki można poświęcić.

Składniki:

(4 porcje)

  • 4 jajka
  • 50g parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 180ºC.
  • Żółtka oddziel od białek. Ostrożnie, by nie przebić żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Dodaj starty parmezan i delikatnie wymieszaj łopatką.
  • Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyłóż 4 porcje ubitej piany. Kształtem powinny przypominać sadzone jajka lub chmurki. Za pomocą łyżki zrób w każdej niewielkie wgłębienie, do którego później włożysz żółtko.
  • Piecz około 3 minuty.
  • Podpieczone białka wyjmij z piekarnika. We wgłębienia włóż po jednym żółtku i ponownie wstaw do piekarnika.
  • Zapiecz kolejne 3 minuty.
  • Przełóż na talerze, oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj ze świeżymi warzywami i pieczywem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>