Pieczone tęczowe marchewki z cytrynowym kuskusem

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Czekam na dzień, gdy maj będzie majem. Opadną ciężkie chmury i w końcu będzie cieplej. Czekam na dzień, w którym będę mogła wyjąć swój koszyk piknikowy i z całą rodziną zjeść smaczny, wiosenny obiad na trawie. Gdzieś z dala od domu, od zgiełku miasta, nad wodą, po której dumnie pływają łabędzie.

Na razie jednak pozostaje mi chronić swój przydomowy ogródek przed przymrozkami i podać na obiad pieczone marchewki. Zwyczajnie, na stole.

Pieczone marchewki to jedno z moich ulubionych warzywnych dań. Niby nic szczególnego,a takie smaczne. Tym razem na moim talerzu znalazły się kolorowe marchewki, które same w sobie pięknie wyglądają. Smacznego towarzystwa dotrzymuje im cytrynowy kuskus, a na największe głody można to wzbogacić sadzonym jajkiem. Polecam.

Składniki:(ok. 4 porcje)

  • ok. 1 kg kolorowych marchewek (lub zwykłych)
  • 50ml oliwy
  • 35ml płynnego miodu
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 op. kaszki kus-kus

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cytrynę wyszoruj, zetrzyj skórkę.
  • Piekarnik rozgrzej do 200ºC
  • Umyte marchewki obierz cienko. Osusz. Na płaskiej dużej blasze wyłóż papier do pieczenia i wysyp marchewki tak, aby stanowiły pojedynczą warstwę. Skrop połową oliwy, miodem oraz sokiem z 1/2 cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj, by warzywa całkowicie pokryły się przyprawami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut lub do momentu aż będą miękkie i przypieczone.
  • Zagotuj wodę. Do miski wsyp kuskus, dodaj resztę oliwy i skórkę otartą z cytryny. Zalej wrzątkiem. Wody powinno być 1cm ponad warstwą kaszki. Przykryj i pozostaw do napęcznienia. Gdy kaszka wchłonie całą wodę, dopraw solą i niewielką ilością soku z cytryny. Wymieszaj widelcem.
  • Kuskus wysyp na duży półmisek, dodaj upieczoną marchew i ewentualnie sadzone jajka z płynnym żółtkiem.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

4 przemyślenia na temat “Pieczone tęczowe marchewki z cytrynowym kuskusem”

  1. ~Abi pisze:

    ale pięknie wygląda to danie, chyba zrobię :D

    1. Małgosia pisze:

      Polecam :)

  2. ~Para z gara pisze:

    W pierwszej chwili myślałam, że to są jakieś małe rybki:D
    Danie wygląda doskonale. Ostatnio staram się zmieniać trochę moją kuchnię, bo wszystko mi się znudziło :P
    I ten przepis mi się bardzo przyda:)

  3. ~Accurate pisze:

    Świetne danie. Pałaszowałam aż mi uszy trzęsły się. Z pewnością włączę te danie do mojego menu.Polecam!!!

Odpowiedz na „~AbiAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>