Mus mascarpone z mango i pitają

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Nawet nie wiem kiedy zaczął się maj. Krążę gdzieś pomiędzy zimą i latem i sama nie wiem, czy mam ochotę na lody, czy na gorącą szarlotkę. Przez te ciągle powracające opady śniegu i przeziębienia, nie zauważyłam nawet kiedy blogowi stuknęło pięć lat. Zupełnie poważny to wiek i chociaż ostatni rok nie należał do najaktywniejszych, czas to w końcu zmienić i ustanowić odpowiednie priorytety. Wierzę, że wiosna to czas odnowy, czas, gdy wstajemy z wygodnych foteli i ruszamy na podbój świata. Ja zacznę swoje tegoroczne podboje kremowym musem mascarpone ze słonecznymi owocami. Zbliża się lato, kiedy to mango i pitaję można będzie zastąpić sezonowymi owocami, ale póki co, słoneczne i soczyste mango i piękny smoczy owoc to świetny dodatek do słodkiego musu.

Jest to deser do przygotowania na niemal ostatnią chwilę. Zasadniczo powinien spędzić w lodówce dwie godzinki, ale nie jest to absolutnie konieczne. Jeśli więc goście pukają do drzwi, warto sięgnąć po taki przepis. Mus jest dość tłusty, dlatego nie polecam dodawać go w dużych ilościach. Warto natomiast uzupełnić szklanki owocami, które świetnie komponują się z śmietankowym kremem.

Składniki:

(5-6 porcji)

  • 250g serka mascarpone
  • 200g śmietany kremówki 30-36%
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki białego wina półsłodkiego
  •  1 dojrzałe mango
  • 1 pitaja/smoczy owoc

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki musu ogrzej do temperatury pokojowej (oprócz kremówki, która ma być schłodzona).
  • Żółtka z cukrem ubijaj nad kąpielą wodną do uzyskania jasnej puszystej masy. Dodaj wino i wymieszaj.
  • Kremówkę ubij na półsztywno.
  • Mascarpone zmiksuj krótko, dodaj pianę z żółtek i wina i połącz łopatką.
  • Dodaj ubitą kremówkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Mus przełóż do rękawa cukierniczego możesz też nakładać mus łyżką)
  • Mango obierz, usuń pestkę. Miąższ zmiksuj na gładko. Pitaję przekrój na pół, usuń skórkę i pokrój w 1cm kostkę.
  • Na dno szklanek wykładaj po porcji mango, następnie musu i posyp kostką z pitaji.
  • Schładzaj przez około 1-2 godziny.

Porada: W wersji bezalkoholowej, wino zastąp 1 łyżką soku z cytryny.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

3 przemyślenia na temat “Mus mascarpone z mango i pitają”

  1. ~Abi pisze:

    mój ulubiony deser <3

  2. ~Dominika pisze:

    Hej Małgosiu, właśnie „odkryłam ” Twój blog i przepadłam! Jest fantastyczny, bardzo miło się czyta a zdjęcia są tak smakowite, że pociekła mi ślinka;) Jutro zaopatrze się w owoce i zrobie ten deser, wygląda tak pysznie że już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam:)

    1. Małgosia pisze:

      Dominiko, bardzo się cieszę, że do mnie trafiłaś!

Odpowiedz na „~DominikaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>