Pieczony bakłażan po włosku

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Święta minęły, a pogoda zupełnie nie sprzyja spalaniu nagromadzonych kalorii. U nas na szczęście obyło się bez większego objadania, ale to nie zmienia faktu, że teraz znów najchętniej jadłabym same warzywa i owoce. Przygotowanie tych wszystkich pasztetów i mazurków kosztowało nas sporo energii. A co jest w stanie wyrównać jej poziom? Wiosenny spacer i kolorowe, zdrowe danie na talerzu. Z tym pierwszym może być mały kłopot, bo młode, zielone listki i świeża trawka skryły się pod zimową pierzynką, która mam nadzieję, nie zostanie z nami zbyt długo. Pozostaje więc kolorowe danie. Tu jest prościej, bo aura za oknem zupełnie nie jest w stanie pokrzyżować mi tego planu – chyba, że ciężki, mokry śnieg pozrywa linie energetyczne, a piekarnik bez prądu może mieć problem upiec tego bakłażana.

W każdym razie, wierzę, że zima nie będzie aż tak okrutna i uda się nam podać coś pysznego, a pyszny na pewno jest dzisiejszy przepis na pieczone bakłażany po włosku. To proste danie idealne na poświąteczny odpoczynek po mięsnych i jajecznych potrawach wielkanocnych. Nie wymaga wiele pracy, a wygląda i smakuje świetnie.

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 2 bakłażany
  • 100g brązowych pieczarek
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 120g świeżej mozzarelli (1 kulka lub mini mozzarella)
  • 50ml oliwy
  • 20ml octu balsamicznego
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 190°C.
  • Bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Ostrym nożem natnij miąższ ukośnie co 1,5cm, uważając, by nie przeciąć skórki na wylot.
  • Posmaruj bakłażany oliwą za pomocą pędzelka i oprósz solą.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do momentu aż będzie miękki i przyrumieniony. Na kilka minut przed końcem pieczenia możesz włączyć grill w piekarniku.
  • Pieczarki pokrój w niezbyt cienkie plastry, a pomidorki na pół.
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Usmaż pieczarki na złoty kolor. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerzyk i odstaw.
  • Patelnię wytrzyj ręcznikiem papierowym, dodaj pozostałą oliwę i pomidorki. Podsmaż pół minuty, aż zaczną lekko mięknąć. Dopraw solą i pieprzem i przełóż je na talerzyk.
  • Płyn powstały ze smażenia pomidorków przelej do miseczki lub słoiczka. Dodaj ocet balsamiczny i miód i wymieszaj energicznie, tworząc dressing do bakłażanów.
  • Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i ułóż na nich przygotowane warzywa i poszarpaną mozzarellę tak, jak na pizzy. Ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut, aż ser zacznie się topić.
  • Przełóż bakłażany na talerze, udekoruj świeżą bazylią i skrop balsamicznym vinaigrettem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

7 przemyśleń na temat “Pieczony bakłażan po włosku”


  1. Bardzo fajne te bakłażany :) jakiś biedny poniewiera się po lodówce – może sobie upiekę :)

  2. ~tereska pisze:

    ale pysznie wygląda <3

  3. ~elżbieta pisze:

    pięknie wygląda, więc i na pewno bardzo smaczne !

  4. ~Adela pisze:

    wygląda bardzo apetycznie

  5. ~Ade pisze:

    fajny pomysł

  6. ~Ade pisze:

    genialne ! :)))

Odpowiedz na „~AdelaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>