Faszerowane jajka zapiekane w sosie koperkowym

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Faszerowane jajka to wielkanocny klasyk, gości na wielu stołach też podczas niejednej rodzinnej imprezy. Zazwyczaj kojarzy się nam z przekąską na zimno, co mnie osobiście nie do końca przekonuje, chociaż sama również czasami je robię. Tym razem jednak postanowiłam zrobić je inaczej i muszę przyznać, że ten sposób stał mi się bliski. Od teraz faszerowane jajka są daniem na ciepło i smakują naprawdę świetnie. Następnym razem, zrobię je w sosie chrzanowym, a może w buraczkach – pomysłów może być wiele, a co pomysł, to zupełnie nowe danie!

Bawcie się przepisami w tę Wielkanoc i zróbcie faszerowane jajka na ciepło!

Składniki:

(4-5 porcji)

  • około 6 jajek (najlepiej ekologicznych)
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 100ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 szalotka lub mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów lub 2 łyżki musztardy z całych ziaren gorczycy
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 100g żółtego sera, np ementalera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.
  • Szalotkę i czosnek drobno posiekaj.
  • W niewielkim garnku roztop masło, uważając by się nie przypaliło. Dodaj posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Zeszklij, nie rumień.
  • Dodaj mąkę i stale mieszając przesmaż przez chwilę. Dodaj zimne mleko i energicznie wymieszaj, by nie powstały grudki. Doprowadź do wrzenia mieszając. Dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw.
  • Jajka przekrój na pół, żółtka przełóż do miseczki.
  • Do żółtek dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany i posiekane kapary lub musztardę. Wymieszaj dokładnie, rozdrabniając widelcem żółtka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Masa powinna być dość pikantna.
  • Tak przygotowaną masą, wypełnij białka jajek.
  • Do sosu koperkowego dodaj resztę kwaśnej śmietany i przelej całość do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułóż faszerowane jajka – powinny być co najmniej do połowy zanurzone, aby nie spiekły się w piekarniku.
  • Całość posyp tartym ementalerem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez około 20-25 minut.
  • Przed podaniem oprósz grubo mielonym pieprzem i udekoruj koperkiem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Faszerowane jajka zapiekane w sosie koperkowym”

  1. ~Zosia pisze:

    ojojoj ja chcę <3

  2. ~Zosia pisze:

    Przegapiłem przepis w te świeta :/ ale będzie w sam raz na kolejne. :)

    1. Małgosia pisze:

      Po świętach też dobre ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>