Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Biały barszcz, czy żurek? Pytanie odwieczne, chociaż większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie bez nich Wielkanocy. W moim domu zazwyczaj wybieramy biały barszcz i tak będzie też w tym roku. Chcąc wypróbować tegoroczny zakwas, przygotowałam taką nieco inną wersję tej tradycyjnej zupy. Jak się okazało, z jabłkiem i chrzanem wyszła wprost wyśmienita – zupełnie inna, ale równie smaczna. Chcąc natomiast pójść jeszcze dalej w tej wielkanocnej improwizacji, z białej kiełbaski przygotowałam pieczone kotleciki, które świetnie uzupełniły mój biały barszcz.

Jeśli i Wy nie wyobrażacie sobie Wielkanocy bez białego barszczu, przygotujcie go w ten sposób, a na pewno zachwycicie swoje rodziny. To takie połączenie tradycji z odrobiną nowoczesnej twórczości własnej. Na pewno pysznej!

  • Dodaj zakwas, zamieszaj i doprowadź ponownie do wrzenia od czasu, do czasu mieszając. Gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Do gotującej się zupy, dodaj chrzan, śmietanę oraz otarty majeranek. Dopraw do smaku i od razu zdejmij z ognia.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kiełbasę wyjmij z osłonek, a następnie uformuj z jej mięsa niewielkie kotleciki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez około 20 minut, aż będą rumiane. Gotowe kotleciki przełóż do zupy.
  • Do każdej porcji zupy dodaj ugotowane wcześniej jajko, przekrojone na pół i udekoruj szczypiorkiem.
  • zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

    The following two tabs change content below.
    Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

    3 przemyślenia na temat “Biały barszcz z chrzanem i jabłkiem i kotlecikami z białej kiełbasy”


    1. Ja osobiście, też nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego dania. Pozdrawiam

    2. ~toska29 pisze:

      i juz jestem glodna. Sama zawsze robie zakwas na zur czy bialy barszcz. Nie wyobrazam sobie swiat Wielkanocnych bez bialego barszczu. Wykorzystam Twoj przepis na kotleciki. Dziekuje za inspiracje.

    3. ~Danuta pisze:

      mmmm lubię takie przepisy !!!

    Komentowanie wyłączaone