Cytrusowy torcik Crème brûlée

10 Flares Pin It Share 10 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 10 Flares ×

Kto kiedykolwiek próbował klasycznego crème brûlée, z pewnością wie, że to deser wyjątkowy. Delikatny, śmietankowy krem i pękająca pod łyżeczką warstwa wyrazistego karmelu to coś, na co mam ochotę zawsze, gdy o nim pomyślę. Próbowałam już wielu wersji – z owocami, klasycznej, cytrusowej i zawsze jest wyborny. Pomyślałam więc, że można by ten niebiański smak przenieść do tortu, a że trudno byłoby zapiekać krem bezpośrednio na biszkopcie, z pomocą przyszedł mi budyń śmietankowy Winiary do ciast i kremów. To nowy produkt tej marki, przeznaczony głównie dla tych, którzy lubią przygotowywać domowe wypieki. Przyznam, że choć podchodziłam początkowo do niego sceptycznie, budyń okazał się świetny – gęsty, bez grudek i tak aksamitny, że trudno było mi się powstrzymać i nie wyjeść go w całości wprost z garnka.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

14 przemyśleń na temat “Cytrusowy torcik Crème brûlée”

  1. ~Anna pisze:

    Poprosze o wyjasnienie dot.karmelu „szklankę cukru wsyp na suchą patelnię, dodaj 1/4 szklanki cukru ” czyli 1 szklanka I potem jeszcze cukru?

    1. Małgosia pisze:

      Wody, powinno być tam oczywiście wody, już poprawione.

  2. ~DanielekDancio pisze:

    Super . Może wkrótce i Ja wypróbuję. Zobaczę jak się ułoży. Pozdrawiam

  3. ~Anna pisze:

    Pięknie wygląda i pewnie smakuje – idealna na niedzielny podwieczorek przy herbatce :) A herbatę u nas zaparzamy na filtrowanej wodzie z filtra na ujęciu wody – bo herbata jest jaśminowa a do takiej potrzeba smacznej wody.


  4. Śliczny torcik Małgosiu :) a pyszny to na pewno!

  5. ~Alina pisze:

    a co zamiast cytryny mogłabym dać?

    1. Małgosia pisze:

      Cytryna świetnie komponuje się ze słodkim kremem, sprawiając, że smaki się ładnie balansują. Jeśli koniecznie musisz z niej zrezygnować, użyj samych pomarańczy, albo zupełnie zrezygnuj z cytrusów. Możesz też dodać do kremu wanilię, a biszkopt nasączyć np alkoholem dla zaostrzenia smaku.

  6. ~Dorota pisze:

    cudny tort !

  7. ~gin pisze:

    Wygląda fantastycznie :) Szalenie mi się t dekoracja podoba :)

  8. ~dorota pisze:

    Co za glupi przepis? Gdzie tu jest krem cytrusowy jesli jest do niego dodana tylko skorka???
    Gdzie jest krem brülee jesli nie ma w kremie ani kropli karmelu tylko wielkie kawalki twardego na wierzchu??? Jak wogole jesc te wielkie twarde kawaly karmelu i jak kroic tort z nimi na wierzchu???
    Wszystko do poprawki!!!

    1. Małgosia pisze:

      Skórki cytrusowe mają bardzo dużo aromatu. Zapewniam, że w połączeniu z sokiem, którym należy nasączyć biszkopt, uzyskujemy wystarczająco dużo smaku. Karmel znajduje się na każdej warstwie tortu i zapewniam, że krojenie nie sprawia więcej problemu niż w przypadku innych dekoracji.

  9. ~junak pisze:

    Jeszcze nie widziałem ,żeby z 2/3 szklanki mąki i 3 jaj wyszedł taki wysoki biszkopt…chyba,że upieczony w szklance…

    1. Małgosia pisze:

      To jest średnica 20cm, nie szklanka. Odpowiednio ubijając jajka, otrzyma się właśnie taki biszkopt. Wystarczą 3 – duże, wiejskie jajka – „marketowych” radzę użyć 4.

  10. ~Evi pisze:

    Słoneczny, a tego słońca bardzo brakuje ostatnio. Wesołych świąt :-).

Komentowanie wyłączaone