Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim

0 Flares 0 Flares ×

Wielkanoc tuż, tuż. Pamiętam, że dawno temu, był to czas, kiedy na stołach po raz pierwszy w roku pojawiały się nowalijki, świeże warzywa, wiosenne kolory i smaki. Teraz jest inaczej, rzodkiewki jadamy cały rok, a ogórki i pomidory to już żaden rarytas, chociaż tych dojrzewających w sierpniowym słońcu nic nie zastąpi.

Święta to jednak czas, kiedy chcemy uczcić nadchodzącą wiosnę i stawiamy na kolor zielony. Bukiet kalafiorowy nie jest to może potrawa z nowalijek, ale w połączeniu z kremowym sosem holenderskim, świetnie sprawdza się w połączeniu z jajkiem, czy wielkanocną wędliną. Nie będę natomiast ukrywać, że przygotowanie sosu holenderskiego wymaga odrobiny wprawy, ale trudne na pewno nie jest. Jestem przekonana, że jeśli wykonacie go zgodnie z moimi wskazówkami, uda się wyśmienicie.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

3 przemyślenia na temat “Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim”


  1. Ja też pamiętam te czasy :-) I jak się czekało na nowalijki z wielką niecierpliwością… Doceniam, że teraz tyle dobra mamy do dyspozycji.

    1. Małgosia pisze:

      Czasami zastanawiam się, czy to kiedyś było gorzej pod tym względem, czy jednak teraz ;)

  2. ~Dorota pisze:

    o to też muszę zrobić

Komentowanie wyłączaone