Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim

1 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 1 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Wielkanoc tuż, tuż. Pamiętam, że dawno temu, był to czas, kiedy na stołach po raz pierwszy w roku pojawiały się nowalijki, świeże warzywa, wiosenne kolory i smaki. Teraz jest inaczej, rzodkiewki jadamy cały rok, a ogórki i pomidory to już żaden rarytas, chociaż tych dojrzewających w sierpniowym słońcu nic nie zastąpi.

Święta to jednak czas, kiedy chcemy uczcić nadchodzącą wiosnę i stawiamy na kolor zielony. Bukiet kalafiorowy nie jest to może potrawa z nowalijek, ale w połączeniu z kremowym sosem holenderskim, świetnie sprawdza się w połączeniu z jajkiem, czy wielkanocną wędliną. Nie będę natomiast ukrywać, że przygotowanie sosu holenderskiego wymaga odrobiny wprawy, ale trudne na pewno nie jest. Jestem przekonana, że jeśli wykonacie go zgodnie z moimi wskazówkami, uda się wyśmienicie.

Składniki:

(2-4 porcje)

  • ok. 500G mieszanki różyczek kalafiora, kalafiora romanesco i brokuła (mogą być mrożone)
  • garść liści rukwi wodnej
  • 130g masła lub masła klarowanego
  • 15ml soku z cytryny
  • 4 żółtka
  • sól, biały pieprz
  • świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kalafiory ugotuj w osolonym wrzątku. Powinny być jędrne i lekko chrupiące. Po ugotowaniu przelej je natychmiast zimną wodą, aby przerwać proces gotowania i zachować ładny kolor.
  • Masło roztop w garnku. Jeśli używasz masła ekstra, usuń łyżką wytrąconą na powierzchni piankę.
  • Żółtka, sok z cytryny, sól, oraz biały pieprz umieść w metalowej misce. Miskę ustaw nad niewielką ilością gotującej się na wolnym ogniu wody, uważając, by nie dotykała jej powierzchni.
  • Ubijaj mikserem przez kilka minut, do uzyskania jasnej, gęstniejącej piany.
  • Dolewaj po łyżce ciepłego masła, wciąż ubijając na wolnych obrotach. Co pewien czas zdejmuj miskę znad gotującej się wody na 15 sekund, by nie zagotować sosu. Gotowy sos holenderski przypomina konsystencją gładki majonez.
  • Na talerzu ułóż różyczki kalafiorów i polej sosem holenderskim.
  • Udekorujemy listkami rukwi i oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem.
  • Podawaj od razu po przygotowaniu, sosu holenderskiego nie należy ponownie podgrzewać.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

3 przemyślenia na temat “Bukiet kalafiorowy pod sosem holenderskim”


  1. Ja też pamiętam te czasy :-) I jak się czekało na nowalijki z wielką niecierpliwością… Doceniam, że teraz tyle dobra mamy do dyspozycji.

    1. Małgosia pisze:

      Czasami zastanawiam się, czy to kiedyś było gorzej pod tym względem, czy jednak teraz ;)

  2. ~Dorota pisze:

    o to też muszę zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>