Babka gotowana waniliowa

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Babka to nieodłączny element Wielkanocy. Być może właśnie dlatego najbardziej kojarzą mi się z wiosną i teraz wydają mi się najsmaczniejsze, a  babka gotowana to już prawdziwy majstersztyk pośród babek. Niby nic szczególnego, żadna z niej haute cuisine, ale ma w sobie coś wyjątkowego, być może to przez proces jej przygotowania, nie wiem.

Przepis ten polubią z pewnością osoby, które mają utrudniony dostęp do piekarnika. Doświadczyłam tego kilka lat temu, gdy mój stary wierny piekarnik odmówił posłuszeństwa. Powstał wówczas pyszny torcik czekoladowy gotowany na parze,a teraz dołącza do niego babka gotowana – prosta, biała, waniliowa.

Babka gotowana jest bardzo delikatna w smaku, o konsystencji przypominającej piaskowe ciasta. Zdecydowanie polecam polanie ją ciemną czekoladą, ale oprószona cukrem pudrem będzie równie wyśmienita.

Składniki:

(mała forma do babki gotowanej)

  • 5 jajek
  • 200g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 strąk wanilii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g ciemnej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem i wydrążonymi nasionkami wanilii na puch.
  • Stopniowo dodawaj po jednym jajku, za każdym razem ubijając do połączenia się składników.
  • Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj w dwóch porcjach do ubitej masy maślano-jajecznej. Wymieszaj za pomocą łopatki tylko do połączenia składników.
  • Formę do babki gotowanej wysmaruj masłem i oprósz lekko mąką. Przełóż do niej ciasto i szczelnie zamknij pokrywką.
  • Formę wstaw do dużego garnka (takiego, by dało się przykryć pokrywką) i zalej gorącą wodą do ok. 2/3 wysokości formy.
  • Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 70 minut.
  • Po upływie wymaganego czasu, wyjmij babkę z wody i zdejmij pokrywkę. Wystudź.
  • Wyjmij na talerz i polej roztopioną czekoladą.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

4 przemyślenia na temat “Babka gotowana waniliowa”

  1. ~Sandra pisze:

    bajeczna babeczka :D


  2. Babka pierwsza klasa, coś czuję, że w weekend będzie próba przed Wielkanocą ;)

  3. ~Oktawia pisze:

    Fajny przepis, szczególnie w kontekście zbliżających się Świąt. Wypróbuję

  4. ~Danka pisze:

    Dziękuję, przepis spada mi na zawołanie. Gdzieś podziałam a już Wielkanoc niedługo. Baba gotowana to jedyny mój wypiek wielkanocny (pozostałe piecze mama).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>