Sałatka nicejska

1 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 1 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Wiosna to ten czas, kiedy chętniej sięgamy po zielone. Stęsknieni za świeżymi warzywami przez kilka miesięcy zimy, zdeterminowani, by odżywiać się lepiej, zdrowiej, lżej i smaczniej, przychylnym okiem spoglądamy w stronę przepisów na sałatki i surówki. Zbliżająca się Wielkanoc również sprzyja temu trendowi. W te wiosenne święta lubimy stawiać na stołach nowalijki i smaczne, świeże warzywa.

Sałatka nicejska to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Jak każde danie tego typu, ma wiele wersji, odmian i w każdym domu serwuje się ją nieco inaczej. Mniej więcej tak, jak jest z naszym bigosem – każda gospodyni go zna, ale u każdej smakuje zupełnie inaczej. I tak też jest w tym przypadku. Główne i powtarzające się elementy tej sałatki to tuńczyk, jajko i anchois i w mojej propozycji również występują. W sezonie na młode ziemniaczki, lubię dodać ich kilka pomiędzy liście sałaty, ale dzisiaj proponuję zjeść ją z chrupiącą grzanką.

Składniki:

(2 porcje)

  • 1 sałata rzymska
  • 100g fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 szalotka (lub niewielka cebula czerwona)
  • 1 cebula dymka
  • garść kiełków groszku (młodych pędów)
  • garść świeżych liści bazylii
  • 2 jajka
  • 150g tuńczyka w sosie własnym (duże kawałki)
  • 2-3 fileciki anchois
  • 50ml oliwy extra vergine
  • 35ml soku z cytryny lub octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ugotuj na półtwardo. Ostudź.
  • Fasolkę podgotuj lekko w osolonym wrzątku lub podsmaż na suchej patelni tak, aby pozostała jędrna i chrupiąca.
  • Przygotuj dressing do sałaty. Fileciki anchois bardzo drobno posiekaj. Dodaj do oliwy, octu lub soku z cytryny, miodu i niewielkiej ilości wody. Dodaj sól i świeżo mielony pieprz i wymieszaj energicznie aż do powstania jednolitej emulsji. Odstaw.
  • Sałatę podziel na liście i porwij ją na kawałki takiej wielkości, aby łatwo się je jadło bez konieczności krojenia. Ułóż na talerzu.
  • Do sałaty dodaj kiełki groszku, pokrojoną w pióra szalotkę lub czerwoną cebulę i fasolkę.
  • Jajka obierz i przekrój na połówki. Ułóż na sałacie.
  • Na wierzchu ułóż po porcji tuńczyka – nie rozdrabniaj go.
  • Na koniec dodaj listki bazylii. Duże liście porwij na cząstki.
  • Całość skrop przygotowanym wcześniej dressingiem.
  • Podawaj od razu z grzankami.

Rada: W sezonie na małe, młode ziemniaki, dodaj ugotowane wcześniej w mundurkach i pokrojone na większe cząstki lub plastry do sałatki.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

2 przemyślenia na temat “Sałatka nicejska”

  1. ~Wezom pisze:

    Sałatka wygląda bardzo apetycznie – chętnie bym taką zjadła ale niestety brak czasu na przyrządzanie :(
    Mimo to często podglądam to, co tu prezentujesz. Pozdrawiam!

  2. ~Ulka pisze:

    ostatnio ciągle mam ochotę na różne sałatki, więc skorzystam z przepisu !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>