Sałatka nicejska

0 Flares 0 Flares ×

Wiosna to ten czas, kiedy chętniej sięgamy po zielone. Stęsknieni za świeżymi warzywami przez kilka miesięcy zimy, zdeterminowani, by odżywiać się lepiej, zdrowiej, lżej i smaczniej, przychylnym okiem spoglądamy w stronę przepisów na sałatki i surówki. Zbliżająca się Wielkanoc również sprzyja temu trendowi. W te wiosenne święta lubimy stawiać na stołach nowalijki i smaczne, świeże warzywa.

Sałatka nicejska to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Jak każde danie tego typu, ma wiele wersji, odmian i w każdym domu serwuje się ją nieco inaczej. Mniej więcej tak, jak jest z naszym bigosem – każda gospodyni go zna, ale u każdej smakuje zupełnie inaczej. I tak też jest w tym przypadku. Główne i powtarzające się elementy tej sałatki to tuńczyk, jajko i anchois i w mojej propozycji również występują. W sezonie na młode ziemniaczki, lubię dodać ich kilka pomiędzy liście sałaty, ale dzisiaj proponuję zjeść ją z chrupiącą grzanką.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

4 przemyślenia na temat “Sałatka nicejska”

  1. ~Wezom pisze:

    Sałatka wygląda bardzo apetycznie – chętnie bym taką zjadła ale niestety brak czasu na przyrządzanie :(
    Mimo to często podglądam to, co tu prezentujesz. Pozdrawiam!

  2. ~Ulka pisze:

    ostatnio ciągle mam ochotę na różne sałatki, więc skorzystam z przepisu !

  3. ~Tekla pisze:

    ostatnio mam ciągle ochotę na probowanie różnych sałatek i ta od teraz jest już w kolejce do zrobienia :D

  4. ~Twój Raj pisze:

    Sałatka ta jest „szyta” w sam raz dla mnie, ponieważ jest tu i anchois i tuńczyk oraz jajko czyli moje ulubione składniki. Jutro zbieram składniki i …do roboty;)

Komentowanie wyłączaone