Dorsz na zielonych warzywach z miso

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Wiosna dość szybko zaczęła dawać nam znaki, że już pora odkurzyć lżejsze ubrania i buty. Wraz z wyższymi temperaturami i ostrzejszymi promieniami słońca przychodzi nam też ochota na zielone. Dość już mamy ponurych styczniowych dni i mroźnych lutowych wieczorów. Chcemy wyciągnąć rowery i popędzić przed siebie – do lasu, nad jeziora, byle dalej od tej ponurej zimy.

Fakt jest taki, że niezależnie od pory roku uwielbiam zielone dania. Kocham wszelkie sałaty, groszki, szpinaki, brukselki i brokuły i każde danie najchętniej podałabym z zielonymi warzywami. Moja dzisiejsza propozycja jest nie tylko pięknie zielona, ale też pełna różnych smaków i spodoba się absolutnie wszystkim. Jest tu zielenina, ale jest też delikatna, soczysta ryba i bekon. Czy trzeba czegoś więcej?

Składniki:

(4 porcje)

  • 4 filety z dorsza (ok 600g)
  • 100g wędzonego boczku w plastrach
  • 2 ząnki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso
  • 150g zielonego groszku (mrożonego)
  • garść groszku cukrowego w strączkach
  • 100g świeżego szpinaku
  • garść młodych pędów groszku (kiełków)
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek drobno pokrój i usmaż na patelni z niewielką ilością oliwy. Chrupiące kawałki boczku wyłóż na talerzyk odsączając z tłuszczu.
  • Na wytopionym tłuszczu usmaż rybę, układając filety skórą do dołu. Smaż kilka minut w zależności od wielkości kawałków lub do momentu aż ryba niemal w całości będzie ścięta. Na koniec odwróć filety na drugą stronę i dosmaż przez około pół minuty. Zdejmij z patelni.
  • Patelnię wytrzyj ręcznikiem papierowym i ponownie postaw na ogniu.
  • Dodaj niewielką ilość oliwy i zeszklij posiekany czosnek i szalotkę.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodaj pastę miso i przesmaż pół minuty.
  • Dodaj groszek, a gdy się dobrze podgrzeje, szpinak. Podsmaż około pół minuty, aż liście lekko zmiękną.
  • Zdejmij z ognia i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj podsmażony wcześniej boczek.
  • Warzywa przełóż na talerze. Na nich ułóż po kawałku ryby i posyp kiełkami groszku. Całość lekko skrop oliwą.
  • Podawaj z pieczywem lub ziemniakiem w mundurku.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

10 przemyśleń na temat “Dorsz na zielonych warzywach z miso”


  1. Ale pięknie wygląda :) Mi też już wraca ochota na zielone, szczególnie gdy słońce za oknem przygrzeje.

  2. ~sandra pisze:

    oj rybka i morze…. tak czekam już na ciepłe dni :D

  3. ~Sabina pisze:

    cudowne danie !

  4. ~Karina pisze:

    wygląda bardzo smacznie :)

  5. ~Tatiana pisze:

    Uwielbiam dorsza, a Twoja propozycja jest iście wiosenna :)

  6. ~Klara pisze:

    Ale kolorowo na tym talerzu :) Chyba się skuszę, tylko bez boczku w wersji wege :)

    1. Małgosia pisze:

      W wersji wege należałoby też zrezygnować z ryby ;)

  7. ~Wezom pisze:

    Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Przepis świetny i faktycznie, kolorowo na talerzu! :)

  8. ~Halinka pisze:

    Ale to dobrze wygląda!:) Wow! O miso wiele słyszałam, jednak nie miałam okazji próbować. Aż chyba się skuszę. Znany jest mi tempeh i tofu. To jednak nie:) Jak tylko spotkam, to od razu kupię!:)

  9. ~Wezom pisze:

    Rybki… mmmm! Dorsz w takich warzywkach musi smakować obłędnie!

Odpowiedz na „~TatianaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>