Draniki z maczanką

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Ta nieco tajemnicza nazwa znaczy tyle, co pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z równie smacznym gulaszem wieprzowym z wędzoną nutą. To jedno z tych dań, na myśl o których robi się cieplej na duszy. Na zakończenie zimy warto jeszcze wypróbować ten przepis, pochodzący wprost zza wschodniej granicy. Draniki z maczanką to proste danie, należy do tych raczej codziennych i niezbyt wykwintnych. Takie dania mają to do siebie, że chociaż nie zachwycają finezyjnym wyglądem, smakują wspaniale i to właśnie takie dania budzą najwięcej wspomnień z dzieciństwa.

Składniki:(ok 4 porcji)

  • 500g wieprzowiny (mięsa żeberek, karkówki lub łopatki bez kości),
  • 200g cebuli,
  • 200g pikantnej wędzonej kiełbasy,
  • 20g mąki pszennej,
  • 100g kwaśnej śmietany 18%,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 łyżka oliwy lub smalcu,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • liść laurowy
  • 1kg ziemniaków,
  • 100g cebuli,
  • 20g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia (ok. 125ml)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso pokrój na niewielkie kawałki, a następnie obsmaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.
  • Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Po 2-3 minutach całość oprósz mąką i jeszcze chwilę przesmażaj.
  • Gulasz podlej wodą lub bulionem w taki sposób, by mięso było prawie zanurzone w płynie. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy i duś pod przykryciem do miękkości, uzupełniając płyn w razie konieczności.
  • Na 20 minut przed końcem duszenia pokrój w kostkę kiełbasę i podsmaż ją na patelni na złoty kolor. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i dodaj do gulaszu.
  • Gdy mięso jest miękkie, zahartuj śmietanę w niewielkiej ilości gorącego sosu i dodaj do gulaszu. Na koniec posyp całość natką pietruszki i dopraw do smaku. Odstaw.
  • Przygotowujemy draniki (placki ziemniaczane): cebulę i ziemniaki zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odstaw na 10 minut, a następnie odsącz wytrącony płyn. Dodaj mąkę, jajko, sól oraz pieprz. Wymieszaj łyżką i smaż na rozgrzanym oleju niewielkie placki ziemniaczane, z obu stron na złoty kolor.
  • Podawaj draniki z maczanką.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

5 przemyśleń na temat “Draniki z maczanką”

  1. ~Kornelia pisze:

    ale to smacznie wygląda

  2. ~Wioletta pisze:

    Uwielbiam placki ziemniaczane :) szczególnie zainteresowała mnie nazwa draniki – skąd ona pochodzi? Gdzie funkcjonują one pod taką nazwą? CHodzi mi o region :) jeśli chodzi o przyprawy do tego typu dań wolę zawsze wybierać te najbardziej sprawdzone i aromatyczne …

    1. Małgosia pisze:

      Szczerze mówiąc nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie – nie chciałabym udawać znawcy tematu, którym nie jestem, ani kopiować niepotwierdzonych danych znalezionych w sieci.

  3. ~Walentynka pisze:

    wyglądają apetycznie

Odpowiedz na „~WalentynkaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>