Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Zupy nie cieszą się największą popularnością, a szkoda, bo zazwyczaj to najlepsza porcja witamin i składników odżywczych. Co więcej, forma podania świetnie wpływa na nasze trawienie, a zupy typowo warzywne, bez ciężkiej, tłustej i mięsnej bazy to samo zdrowie. O dobroczynnych właściwościach jarmużu mówić już dzisiaj nie trzeba. To pełne witamin warzywo, po latach zapomnienia, bije teraz rekordy popularności. Pamiętam, gdy jako dziecko wygrzebywałam w babcinym ogródku zielone, pikantne liście. Ten smak zapamiętałam, a przez wiele następnych lat nie mogłam znaleźć go nigdzie. Na szczęście dzisiaj jarmuż można kupić niemal w każdym sklepie. Robimy z niego chipsy, dodajemy do sałatek, potrawek i smoothie, a ja dzisiaj polecam go w zupie z czarnym ryżem i maślaną fasolką. Zupa zachwyca nie tylko pięknym, zielonym kolorem, ale też smakiem. Na dodatek jest bardzo pożywna i zdrowa. Szczególnie teraz, zimą, warto sięgać po takie dania.

Składniki:

(4 porcje)

  • 200g jarmużu
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 pędy selera naciowego
  • 1cm kłącza imbiru
  • 1 mała cebula
  • 1 zielone chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 100g czarnego ryżu
  • 1 puszka (400g) białej fasoli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 50ml śmietanki kokosowej lub mleczka kokosowego
  • sól, pieprz do smaku
  • liść laurowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Selera i jabłko pokrój na podobnej wielkości kawałki.
  • Posiekaj drobno imbir, chili i 1 ząbek czosnku.
  • Na oliwie podsmaż czosnek, chili i imbir nie rumieniąc.
  • Następnie dodaj ziemniaki, cebulę pokrojoną w pióra i seler.
  • Podsmaż około 1 minutę. Następnie dodaj jabłko i liść laurowy.
  • Po kolejnej minucie, dolej około 1,5-2l wody lub bulionu warzywnego i gotuj całość do miękkości.
  • Z jarmużu usuń twarde łodygi.
  • Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  • Gdy warzywa są miękkie, dodaj jarmuż i gotuj przez kilka minut, aż zmięknie.
  • Usuń liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na klarowanym maśle podsmaż odsączoną z zalewy fasolkę z rozmarynem i ostatnim ząbkiem czosnku. Gdy fasolka zacznie pękać, jest gotowa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Na talerze wylej po porcji zupy, dodaj ugotowany ryż i fasolkę. Skrop oliwą i polej śmietanką kokosową.
  • Opcjonalnie, dodaj świeżą kolendrę.

Rada: Aby otrzymać wersję wegańską, zastąp masło klarowane dobrej jakości oliwą lub wegańskim odpowiednikiem masła.

Smacznego!

Jeśli interesują Was kulisy powstania moich zdjęć kulinarnych, także z tej sesji, zapraszam do Zuzi z Chilli Czosnek i Oliwa.

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Jedno przemyślenie na temat “Krem z jarmużu z czarnym ryżem i maślaną fasolką”

  1. ~Agnes pisze:

    Bardzo ładnie wyglądająca zupa :) My nasze gotujemy na przefiltrowanej wodzie,mamy filtr redox fitaqua – ta woda poprawia smak zupy, wpływa też pozytywnie na organizmy bo działa jak profilaktyka antynowotworowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>