Kotlety jajeczne z groszkiem

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Najprościej jest usmażyć kawałek mięsa, do tego warzywa, ziemniaki i obiad gotowy. Gdy nie mam czasu na myślenie o obiedzie lub takiej ochoty, tak właśnie robię. Ale nie zawsze mam ochotę podawać rodzinie mięso. I wtedy już trzeba pomyśleć – tak, by smakowało i żeby dzieci zjadły i jeszcze, żeby było pożywnie i sycąco. Takim pomysłem są kotlety jajeczne – danie idealne nie tylko po wielkanocnym śniadaniu, ale także w ciągu tygodnia. Przygotowuje się je bardzo szybko, tym bardziej, że jajka, które są ich bazą można ugotować wcześniej, a smakują wszystkim, i dzieciom i dorosłym. Świetnie komponują się z sałatą z klasycznym sosem vinaigrette.

Składniki:

(ok. 4 porcje)

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 surowe jajko
  • 100g żółtego sera
  • 150g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane na twardo i wystudzone jajka obierz i drobno posiekaj. Przełóż do miski.
  • Groszek przelej wrzątkiem.
  • Dodaj starty na drobnych oczkach żółty ser, blanszowany groszek, listki tymianku oraz surowe jajko.
  • Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Z masy formuj niewielkie kotleciki i panieruj je w bułce tartej.
  • Na rozgrzanej patelni roztop masło klarowane i smaż kotleciki na złoty kolor z każdej strony.
  • Podawaj z sałatą vinaigrette.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

4 przemyślenia na temat “Kotlety jajeczne z groszkiem”

  1. ~Fortuna pisze:

    Zrobiłam ostatnio mężowi, bardzo mu te kotleciki smakowały! Pozdrawiam! :)

  2. ~Mela pisze:

    Pycha! Często takie robię, zwłaszcza, że jestem wegetarianką i lubię eksperymentować w kuchni :) świetnie będą komponować się z pokrojoną natką pietruszki.

  3. ~Ewa pisze:

    Wyglądają bardzo apetycznie. Nie wiem jak to się stało, ale nigdy nie robiłam ani nie jadłam kotletów jajecznych. Twój wpis i zdjęcia zachęcają do zrobienia. Pozdrawiam :)


  4. Duży plus za ten groszek! Kotlety mają to do siebie, że można łatwo przemycić warzywa, zwłaszcza dla dziecięcych warzywnych niejadków! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>