Wegetariański smalczyk cebulowy

2 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 1 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Kto co rano przygotowuje kanapki do pracy i szkoły ten wie, jak nudne potrafi być układanie na nich wciąż tego samego. Szynka, ser, pomidor, sałata… majonez, masło – wymieniać można długo, ale na ważne miejsce zasługują tu różnorakie pasty do chleba i smarowidła. Rzadko je robimy i nie doceniamy ich potencjału, a to właśnie one nadają naszym drugim śniadaniom charakteru. Ostatnim moim odkryciem jest wegetariański smalczyk cebulowy. Pyszny i prosty do przygotowania, a wszystko zaczęło się od wielkiej torby cebuli… Była zupa cebulowa i chrupiące krążki, ale torba wciąż była niemal pełna…

Smarowidło do chleba okazało się strzałem w punkt, bo robiłam już 3 razy i będą kolejne, bo kanapki w tej odsłonie są naprawdę rewelacyjne. Kto lubi smak smażonej cebulki, ten z pewnością polubi ten smalczyk.

A wielka torba cebuli w końcu maleje…

Składniki:

(1 słoiczek ok. 200g)

  • 500g cebuli
  • 500g jabłek (najlepsze będą twarde i kwaskowe)
  • 2 łyżki oleju
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sól, pieprz
  • 2 gałązki tymianku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i jabłka obierz. Około 200g cebuli drobno posiekaj i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zesmażoną cebulkę przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu i odstaw.
  • Pozostałą cebulę oraz jabłka pokrój w grubą kostkę.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło i zeszklij przez około 5 minut cebulę i jabłka.
  • Dodaj gałązki tymianku, oprósz całość 1 łyżką cukru i smaż kolejne 5 minut.
  • Całość zmiksuj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Na koniec dodaj usmażoną cebulkę i wymieszaj.
  • Przełóż do słoiczka i schłódź.
  • Przechowuj w lodówce i podawaj z pieczywem jako smarowidło lub dodatek do serów.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>