Szarlotka tatrzańska – z dużą ilością jabłek

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Szarlotka – smak dzieciństwa. Dla mnie koniecznie musi być pachnąca cynamonem i najlepiej na kruchym cieście. Niezbyt wiele, ale jednak tak, kruche ciasto sprawia, że szarlotka jest szarlotką. Dla mnie.

Szarlotkę z tak dużą ilością jabłek poznałam stosunkowo niedawno i nie jest jednym z moich dziecięcych wspomnień, ale nie będzie to chyba zaskoczeniem, że skradła moje serce od pierwszego kęsa. Dziś chyba nie ma osoby, która by jej nie znała, a okoliczności powstania tego przepisu wciąż są małą tajemnicą Kasi z ChilliBite. Kasiu, nawet nie wiesz jak ja się cieszę, że wtedy, na stoku, zdecydowałaś się zamówić szarlotkę.

Ogromna ilość lekko chrupiących jeszcze jabłek to atut, który niewątpliwie doceni każdy amator szarlotki. Ma wszystko, co z niej najlepsze – jest cynamon i kruche ciasto, a robi się ją bardzo przyjemnie, chociaż czasami lekko bolą ręce od obierania trzech kilogramów jabłek.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

10 przemyśleń na temat “Szarlotka tatrzańska – z dużą ilością jabłek”

  1. ~Kasia pisze:

    Wygląda przepysznie, ale mam pytanie jak dużej blachy używałaś. 3 kg jabłek to chyba powinno wyjść całkiem spore ciasto :)

    1. Małgosia pisze:

      Tak jak podałam w przepisie, użyłam klasycznej, głębokiej blachy o wymiarach 20x30cm. W tej szarlotce musi być gruba warstwa jabłek.

  2. ~Roksana pisze:

    na pewno jest pyszna !

  3. ~ChilliBite pisze:

    Ogromnie się cieszę, że mój autorski przepis na szarlotkę tatrzańską sprzed ponad 11 lat i Ciebie zachwycił :)
    Pozdrawiam Kasia z ChilliBite

    1. Małgosia pisze:

      O właśnie… A ja się zastanawiałam gdzie to ja czytałam, jak powstał ten przepis, dziękuję, że mi się przypomniałaś. Muszę koniecznie przeredagować ten wpis. Szarlotka jest nieziemska!

      1. ~ChilliBite pisze:

        Na zdrowie! a historie powstawania przepisów są cudne :) mam takich kilka. Wpadaj czasem. Dobrego dnia i pięknych urodzin jutro :)

  4. ~Zosia pisze:

    wygląda cudnie

  5. ~Justyna pisze:

    Wygląda przepysznie :)


  6. Pomysłów na nieco inną szarlotkę nigdy za wiele :)
    Dziękuję.

Komentowanie wyłączaone