Krokiety z kurczakiem po meksykańsku

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Karnawał to czas, kiedy królują wszelkie drobne dania i chrupiące przekąski. Nie ma nic lepszego niż złocisty krokiet, prawda? Lubimy to… Pikantne krokiety z kurczakiem w meksykańskim stylu, to ciekawa i smaczna odmiana popularnych wersji tego dania. Oprócz wyśmienitego smaku mają jeszcze tę zaletę, że można wykorzystać mięso z rosołu, dzięki czemu nie tylko oszczędzamy podwójnie, nie rezygnując z dobrego smaku. Taki kuchenny recykling jest dobry nie tylko po obfitych i bogatych świętach, warto sięgać po takie rozwiązania także w ciągu roku.

Jeśli masz ochotę dodać jeszcze więcej meksykańskich smaków, dodaj do farszu pół puszki czerwonej fasoli i kilka łyżek chrupiącej kukurydzy.

Składniki:ok. 15 sztuk

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • ok. 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 1 mały kurczak ok 600g
  • włoszczyzna (jak do rosołu)
  • 200g czerwonej papryki
  • 200g czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g pieczarek portobelo
  • 2 łyżki sosu sriracha
  • 300g sera cheddar
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka do panierowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso i włoszczyznę zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Możesz użyć mięsa z rosołu.
  • Przygotuj klasyczne ciasto naleśnikowe. Do podanych składników dolewaj stopniowo mleko mieszając mikserem lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolej więcej mleka, jeśli zbyt rzadkie, dosyp łyżkę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję słodkiej śmietanki. Mieszaj do momentu rozbicia wszystkich grudek, a następnie odstaw na 15-30 minut pod przykryciem. Po tym czasie ponownie wymieszaj i ewentualnie dolej płynu, jeśli ciasto zgęstniało zbyt mocno. Usmaż naleśniki jak zwykle.
  • Mięso oczyść z kości i skórek. Rozdrobnij palcami.
  • Cebulę, czosnek, paprykę i grzyby pokrój w cienkie plasterki, ale nie siekaj drobno – farsz powinien być bardzo strukturalny, z wyraźnie rozróżnialnymi składnikami. Podsmaż na oliwie.
  • Gdy zmiękną, dodaj rozdrobnione mięso kurczaka i dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sriracha. Farsz powinien być wyraźnie pikantny. Przesmaż chwilę i odstaw do przestygnięcia.
  • Ser zetrzyj na tarce.
  • Na każdy naleśnik wykładaj po porcji farszu, posyp startym cheddarem i zawijaj dość ściśle krokiety.
  • Opanieruj krokiety w jajku i bułce tartej.
  • Usmaż na złoty kolor z każdej strony.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

4 przemyślenia na temat “Krokiety z kurczakiem po meksykańsku”

  1. ~piegusek pisze:

    świetny pomysł na utylizacje mięsa z rosołu na które nie zawsze się znajdują chętni:)zjadłabym:)

    1. Małgosia pisze:

      W ten sposób zupełnie nic się nie marnuje i jest smacznie. W zasadzie nic nie stoi na przeszkodzie, by podać takie krokiety na rodzinnej imprezie – nawet nikt nie pomyśli, że to taki „recykling” :)

  2. ~Monika pisze:

    muszą być bardzo smaczne !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>