Tod Man Khao Pod – Racuszki kukurydziane z chili

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Emocje świąteczne stopniowo opadają. Wydaje się, że topnieją wraz z zapasami pyszności, które tak pieczołowicie przygotowywaliśmy w swoich kuchniach. Wszystkie trafione prezenty zostały wypakowane i znalazły swoje miejsca, a my zaczynamy myśleć o szampańskiej zabawie, która czeka nas już lada moment. Sylwester już za kilka dni, a zaraz po nim czas karnawału. Mini racuszki w tajskim stylu, z kukurydzy i chili świetnie sprawdzą się na przekąskowym, imprezowym stole. Są niewielkie, więc można podgryzać je wprost z półmiska. Rewelacyjnie smakują z lekko pikantnym sosem chili, a na dodatek są proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 250g kukurydzy z puszki (lub ugotowanych ziaren)
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki tajskiej bazylii świeżej lub suszonej
  • 1 jajko
  • 100g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/ 2 łyżeczki soli
  • 1/2l oleju do smażenia
  • słodki sos chili domowy lub gotowy do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kukurydzę dokładnie odsącz na sicie.
  • Papryczkę i tajską bazylię posiekaj drobno i dodaj do miski razem z kukurydzą.
  • Dodaj mąkę , proszek do pieczenia oraz sól. Dokładnie wymieszaj.
  • Na koniec dodaj jajko i za pomocą łyżki wyrób ciasto na racuszki. Powinno dać się nakładać łyżką na rozgrzany olej. Jeśli jest zbyt gęste, należy dodać niewielką ilość mleka, a jeśli zbyt płynne – mąki.
  • W garnku rozgrzej olej do 180°C i za pomocą jednej lub dwóch łyżek (racuszki mają wówczas bardziej regularny kształt) nakładaj niewielkie porcje do oleju. Smaż na złoty kolor.
  • Podawaj z sosem chili.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

3 przemyślenia na temat “Tod Man Khao Pod – Racuszki kukurydziane z chili”

  1. ~koksiarz pisze:

    Aż mi przyszedł smak na takie placuszki, chyba muszę wypróbować…

  2. ~Mela pisze:

    hmm właśnie się zastanawiam czy bardziej zainspirował mnie przepis czy jego egzotyczna nazwa ;) koniecznie muszą spróbować tych placuszków!

  3. ~Zosia pisze:

    no muszę zrobić te smakowitości

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>