Piernikowy tort mocha

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Święta Bożego Narodzenia to okres wzmożonej pracy niejednego piekarnika. Pieczemy ciasta, pasztety, kulebiaki, robimy torty i ogromne glazurowane pieczenie dla całej rodziny. Ja już od dłuższego czasu zastanawiam się nad grudniowym menu i lista wciąż się powiększa, a to jeszcze nie koniec. Ba! To nawet nie połowa pomysłów!

Moja niewielka kuchnia wciąż oprószona jest mąką, a piekarnik rozgrzany do czerwoności. W takich chwilach jak ta, bardzo przydaje się technologia Dual Cook, jaką oferuje nam w swoich najnowszych piekarnikach Samsung. Za pomocą załączonego separatora można podzielić jeden duży piekarnik na dwie niezależne strefy pieczenia, co nie tylko pozwala oszczędzić jeszcze więcej energii w i tak już energooszczędnym urządzeniu, ale też umożliwia pieczenie dwóch różnych produktów z różnymi ustawieniami czasu i temperatury. Teraz, przed świętami takie rozwiązania podobają mi się szczególnie, ale jeśli będę chciała zrealizować wszystkie pomysły z mojej przedświątecznej listy, z pewnością przydałyby się także później. Z innych przydatnych funkcji tych piekarników z pewnością mogę wymienić wygodne prowadnice teleskopowe i czyszczenie katalityczne, które skutecznie usunie wszystkie pozostałości po świątecznych wypiekach.

Porozmawialiśmy już o piekarnikach, teraz pora napisać o torcie, jaki można upiec w jednym z nich. Piernikowy tort mocha to coś zupełnie innego, co dzięki korzennym aromatom świetnie wpisuje się w charakter zimowych świąt. Postaw go na swoim świątecznym stole, a goście nie będą mogli wyjść z zachwytu. Nie wymaga wiele pracy, a jego przygotowanie najlepiej zaplanować na około 2 dni przed podaniem, aby spokojnie nabrał smaku i wilgoci.

Składniki:

(średnica 20cm)

  • 150g mąki pszennej
  • 100g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • 50g masła

krem:

  • 650ml mleka
  • 80g proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego (2 opakowania)
  • 250g cukru
  • 350g miękkiego masła
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (w wersji bezkofeinowej może być zbożowa dobrej jakości)

wykończenie:

  • 200ml kremówki 36%
  • ciemna i biała kuwertura czekoladowa lub czekolada do przygotowania dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Krem: Z 650ml mleka odlej 150ml, pozostałą część zagotuj z cukrem i kawą. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony budyń i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Gotuj jeszcze minutę, a następnie odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Ciasto: Roztop masło i przestudź.
  • W misce wymieszaj mąkę z cukrem. Dodaj jajko, roztopione masło oraz miód. Zmiksuj krótko mikserem. Na koniec dodaj przyprawę korzenną i sodę. Zagnieć miękkie ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę lub do zamrażalnika na 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  • Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj pomiędzy folią spożywczą (dość mocno się klei) na koła o średnicy około 20cm.
  • Ułóż na blachach wyłożonych pergaminem i upiecz w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut na złoty kolor. Upieczone blaty powinny być lekko miękkie. Po wystudzeniu wyrównaj nożem okręgi na wielkość 20cm tak, by pasowały do dna tortownicy. Odstaw.
  • Krem: Miękkie masło utrzyj na puch za pomocą miksera. Gdy zbieleje, dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu nie przerywając ucierania. Gotowy krem jest puszysty i lekko rozlewający się, ale po schłodzeniu się zestali.
  • Na dno tortownicy ułóż jeden blat piernikowy, następnie wylej 1/3 kremu i wyrównaj. Przykryj kolejnym blatem i dalej postępuj tak samo. Gotowy torcik wstaw do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
  • Schłodzony tort wyjmij z tortownicy. Użyj palnika kuchennego do oddzielenia tortu od boków lub zrób to ostrożnie za pomocą noża.
  • Ubij kremówkę na sztywno i udekoruj nią wierzch tortu. Ponownie krótko schłódź.
  • W tym czasie przygotuj czekoladowe choinki lub wykorzystaj inne dekoracje.

Smacznego!

Skorzystaj ze świątecznej promocji Samsung!

Kup piekarnik Samsung objęty promocją i odbierz zestaw do domowych wypieków w prezencie!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

6 przemyśleń na temat “Piernikowy tort mocha”


  1. WOW! Wygląda smakowicie!!! Lubię gotować i piec, ale nie wiem czy udałoby mi się zrobić takie ciacho…A pewnie jakby mi się udało, to nie doczekałoby Świąt :D – jesteśmy łasuchami… Czytałam kilak twoich przepisów i na pewno na coś się skuszę :D .
    Pozdrawiam cieplutko
    Ania

  2. ~Irene pisze:

    Muszę kiedyś wypróbować przepis. Dzisiaj upiekłam swój pierwszy tort. Z przepisu z książki ‚Kwiat Kalafiora’ Małgorzaty Musierowicz. Nie spodziewałam się, że taki prosty przepis będzie taki dobry… ;)

  3. ~Marta pisze:

    przecież to tak pięknie wygląda, że szkoda by było zjeść !

  4. ~Małgorzata pisze:

    Mam ten piekarnik i nie polecam. 2 razy juz się zepsuł.Funkcja dual cook ma pewne ograniczenia np niewielka różnica temperatur pomiędzy oboma poziomami.


  5. Bardzo świąteczny wypiek!

  6. ~gin pisze:

    Cudny ten torcik :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>