KONKURS! i serowe casserole z kukurydzy i groszku

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

A co gdyby tak zamiast, jak zwykle, sałatki majonezowej do świątecznych wędlin podać coś zupełnie innego? Na ciepło?

Casserole to rodzaj zapiekanki, której podstawą najczęściej są warzywa, choć nie jest to żadna reguła. Moje casserole to szybki sposób na pyszny dodatek do świątecznych dań. Przygotowane w pojedynczych ramekinach nabierają odświętnego charakteru i w prosty sposób można je elegancko zaserwować gościom. Pomysł jest taki: wykorzystać proste i dobre produkty w taki sposób, by podkreślić ich smak i zupełnie się przy tym nie napracować. Czyli to, co lubię najbardziej, a co przed świętami cenimy szczególnie. 

Tu najważniejsza jest tym razem kukurydza Bonduelle i to ona jest najbardziej wyczuwalna w daniu. Naturalnie słodka, pysznie chrupiąca i słonecznie żółta. Fakt, że jest to produkt nie zawierający GMO przemawia już tylko na jej korzyść. Samo danie nie jest skomplikowane. Dzięki warzywom w puszkach oszczędzamy sporo czasu i nie tracimy zupełnie na smaku. Wystarczy wymieszać kukurydzę, groszek i pozostałe składniki. Gotowa zapiekanka smakuje wybornie. Najlepsza jest na ciepło, ale nawet zimna jest bardzo smaczne. No i nie jest to zwyczajna sałatka, chociaż z powodzeniem ją zastępuje.

Polecam na święta i nie tylko, a na końcu wpisu czeka miła, świąteczna niespodzianka – konkurs, do udziału w którym serdecznie zapraszam!

Składniki:

(4 porcje)

  • 250g kukurydzy Bonduelle
  • 170g groszku Bonduelle
  • 1 czerwona papryka (ok. 200g)
  • 100g sera Gruyère (lub innego dobrze topliwego o intensywnym smaku)
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki kremówki 30-36%
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C
  • Groszek i kukurydzę odcedź na sicie.
  • Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  • Ser zetrzyj na tarce.
  • Jajko lekko ubij za pomocą trzepaczki.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki, zalej śmietanką i jajkiem. Dopraw do smaku solą i obficie kolorowym pieprzem.
  • Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj dokładnie.
  • Mieszankę rozdziel na 4 natłuszczone ramekiny lub przełóż do większego naczynia żaroodpornego.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz przez około 15 minut (większe naczynie około 25-30 minut) lub do momentu aż masa całkowicie się zetnie i zarumieni na wierzchu.
  • Podawaj.

Smacznego!

No, a teraz pora na obiecany wcześniej KONKURS!

Wspólnie z marką Bonduelle zapraszam do zabawy z nagrodami.

Zadanie nie powinno sprawić Wam najmniejszego problemu. Aby wygrać, należy w komentarzu poniżej podać swój pomysł na świąteczną przystawkę* z kukurydzą Bonduelle.

Na Wasze zgłoszenia czekam do 22.12.2016r

Do zdobycia są:

I miejsce – bon zakupowy do sklepu Home&You na kwotę 150 zł

II i III Miejsce – zestawy produktów Bonduelle

Powodzenia!

*przystawki – przekąski, sałatki, wszelkiego rodzaju dodatki do dań głównych, na ciepło lub zimno

WYNIKI KONKURSU!

Dziękuję za liczny udział w konkursie. Wybrać trzy najciekawsze nie było łatwo i chociaż najchętniej przyznałabym nagrody wszystkim uczestnikom, wybrać musiałam. A wybrałam następująco:

I Miejsce i bon zakupowy do sklepu Home&You otrzymuje:

Monika Brendel i jej kukurydziane chlebki w kształcie piernikowych ludków

II Miejsce i zestaw produktów Bonduelle trafia do:

Zuzanna za śledzie inspirowane Meksykiem

drugi zestaw produktów Bonduelle za III Miejsce wędruje do:

Agna za pyszną propozycję na zupę z kukurydzy z krewetkami

Serdecznie gratuluję wszystkim zwycięzcom i czekam na kontakt mailowy,

Małgosia.

*

Regulamin

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

63 przemyślenia na temat “KONKURS! i serowe casserole z kukurydzy i groszku”

  1. ~Magdalena pisze:

    Sałatka curry z kurczakiem i selerem naciowym

    Składniki:

    1 op. selera naciowego
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    200 g winogron czerwonych
    1/2 granatu
    3 łyżki majonezu
    1 łyżeczka curry
    przyprawa do kurczaka
    sól, pieprz
    oliwa do smażenia
    Wykonanie:

    Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, pieprzem i solą. Smażymy, a następnie studzimy. Selera naciowego i winogron myjemy, osuszamy. Seler naciowy kroimy w kostkę, a winogron kroimy w ćwiartki. Wyłuskujemy ziarenka granatu.Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.

  2. ~Aleksandra pisze:

    Przepis na sałatkę z awokado, kukurydzy i jalapeno:
    12 pomidorków koktajlowych
    pół puszki kukurydzy Bonduelle
    1 awokado
    2 marynowane papryczki jalapeno pokrojone w plasterki
    3 łyżki drobno posiekanej cebuli
    sok z połowy limonki
    2 garście świeżej kolendry
    sól
    pieprz
    Pomidorki koktajlowe kroję na pół, awokado w kostkę, a papryczki jalapeno w cienkie plasterki. Wrzucam wszystko do miski, dodaję posiekaną cebulę, dwie garście świeżej kolendry i kukurydzę. Mieszam dokładnie wszystkie składniki. Wyciskam sok z limonki i przyprawiam odrobiną soli i pieprzu. Sałatka już gotowa.

  3. ~białykruk pisze:

    Na Święta zawsze przyrządzam tzw. „spolszczoną rybę po japońsku”. Nazwa wzięła się stąd, że kiedyś moja córcia zapytała, co ona ma w sobie japońskiego, jeżeli są same polskie składniki. Tak naprawdę to nie wiedziałam co jej odpowiedzieć, bo miała rację! Zatem smażę najpierw ok. 1 kg przyprawionych pieprzem i solą filetów rybnych (obtoczone już w bułce i jajku) na złoty kolor. Gdy ryba będzie stygnąć, biorę się za wykonanie zalewy. Należy posiekać ok. 4 cebulki, pokroić słoik ogórków konserwowych i papryki konserwowej oraz dodać całą puszkę kukurydzy (oczywiście najlepszej – Bonduelle). Do tych warzyw dodaję 2 szklanki wody, pół szklanki oleju, koncentrat pomidorowy, 4 łyżki cukru, 5 łyżek octu i przyprawy do smaku. Wszystkie te składniki zalewy należy doprowadzić do wrzenia i pogotować jeszcze delikatnie kilka minut. Rybę i warzywa ułożyć warstwami, a następnie wszystko zalać przestudzoną zalewą. Wyśmienity smak gwarantowany!

  4. ~Anna G. pisze:

    Moja propozycja to mini calzone :) Przepis na 4 porcje:

    Zaczyn:
    -25 g drożdży
    -Szczypta soli i cukru
    -Płaska łyżeczka mąki
    -1/4 szklanki ciepłej wody

    Drożdże pokruszyć, posypać mąką, cukrem i solą. Wymieszać z wodą, odstawić do wyrośnięcia.

    Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -łyżeczka oleju
    -około szklanki ciepłej wody
    -zaczyn

    Do mąki dodać zaczyn i olej i trochę ciepłej wody na oko, ale żeby ciasto nie było za rzadkie. Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.

    Farsz:
    -0,5 kg pieczarek
    -1 duża papryka
    -2 cebule
    -puszka kukurydzy Bonduelle
    -100 ml passaty pomidorowej
    -suszone bazylia, oregano, kmin rzymski, sól do przyprawienia
    -30dkg sera żółtego
    -1 jajko

    Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć przez kilka minut, dodać passatę i przyprawy, wymieszać, dodać kukurydzę i dusić przez 5 minut na małym ogniu.
    Ciasto podzielić na kilka porcji i rozwałkować na kształt koła, ułożyć farsz na połowę, posypać potarkowanym serem i zawinąć tak jak pierogi. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w nagranym na 180 stopni piekarniku przez około 30-45 minut do zarumienienia. Gotowe! :)

  5. ~Milena pisze:

    Jak i przystawka, to i nie należy się przemęczać w przygotowaniach. Ma być szybko, SMACZNIE i tak, aby nasz gość z niecierpliwością czekał na więcej!

    Mój przepis to sałatka! mała, pięknie podana porcja – idealna przystawka.
    Składniki:
    puszka kukurydzy Bonduelle
    puszka groszku Bonduelle
    20 dag sera żółtego (najlepiej miękiego)
    majonez

    Jak wykonać?

    Ser żółty kroimy w kostkę. Kurydzę, gorszek i pokrojony ser – wymieszamy. Dodajemy do tego kawałki tuńczyka. Na koniec dodać majonez.

    SMACZNEGO!

  6. ~MirkaWu pisze:

    A KUKU!
    Tartaletki z ryżem, kukurydzą, kalafiorem i łososiem

    Składniki:

    1 średniej wielkości kalafior
    1 torebka ryżu (biały lub brązowy)
    200 g wędzonego łososia
    1/2 puszki kukurydzy Bonduelle
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki masła
    1 łyżka curry
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta pietruszki (mam suszoną, domową)

    tartaletki z kruchego ciasta (można kupić gotowe lub upiec w domu i przechowywać w słoju – są idealne do podania szybkiej przystawki; można też upiec je z francuskiego ciasta – są równie dobre)

    Przygotowanie:

    Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania. Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmięknie. Odcedzamy.

    Oliwę rozgrzewamy na patelni i szklimy na niej cebulkę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i curry. Smażymy 2 minuty. Wrzucamy ryż i znów smażymy 2 minuty. Dodajemy kukurydzę i rozdrobnionego łososia. Przyprawiamy do smaku i podsmażamy 2-3 minuty.

    Mieszankę wykładamy na tartaletki.
    Podajemy w towarzystwie ulubionego dipu, sosu lub solo – w każdej wersji takie przystaweczki smakują idealnie. :)

  7. ~Aneta76 pisze:

    Moja propozycja to Karmelizowana wątróbka z królika z borowikami na kukurydzianym ciastku w szalotkowym sosie.
    Wyborna przekąska – nuta słodyczy na wątróbce z królika i kukurydziane ciastko. Sos i borowiki wspaniale aromatyzują całe danie.
    Potrzebujemy (na 4 ciastka sufletowe):
    170 g ziaren kukurydzy z puszki Bonduelle
    60 g mąki pszennej
    30 g mleka
    1 jajko + 1 żółtko
    250 g śmietany 30%
    sól, pieprz

    4 wątróbki z królika
    200 g borowików świeżych (lub mrożonych)
    1 mała szalotka
    100 ml wina białego
    50 ml śmietany 30%
    100 ml wywaru mięsnego
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka masła
    1 płaska łyżeczka cukru
    sól, pieprz
    natka pietruszki, szczypiorek
    oliwa do smażenia wątróbek + odrobina masła
    sklarowane masło do smażenia borowików
    ziarna kukurydzy z puszki Bonduelle do dekoracji

    Kokilki o średnicy ca. 10 cm wysmarować masłem. 120 g ziaren kukurydzy z puszki zmiksować z jajkiem, żółtkiem, mlekiem, mąką i śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i dodać pozostałe ziarna kukurydzy (50 g) w całości. Wymieszać i wlać do przygotowanych foremek tak, aby w każdej znalazły się całe ziarna kukurydzy. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec 10-15 minut, kontrolując stopień wypieczenia.

    Sos: szalotkę posiekać bardzo drobno, włożyć na patelnię, dodać białe wino z listkiem laurowym i gotować na małym ogniu do odparowania wina. Następnie dolać wywar i śmietanę. Gotować chwilę do częściowego zredukowania, doprawić solą, pieprzem, a na końcu zagęścić masłem.

    Wątróbkę oczyścić z błonek, każdą podzielić na pojedyncze płatki. Na patelni rozgrzać oliwę i masło, włożyć wątróbki i posypać cukrem. Smażyć z obu stron do momentu, aż cukier lekko skarmelizuje się. Doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni podgrzać sklarowane masło i usmażyć borowiki, doprawić je również solą i pieprzem.

    Na talerzach ułożyć po 1 ciastku kukurydzianym, na ciastko położyć wątróbki i borowiki. Polać sosem i udekorować natką pietruszki, szczypiorkiem i ziarnami kukurydzy Bonduelle.

  8. ~Laura pisze:

    Proponuję subtelne połączenie krewetki, zdrowych warzyw z parmezanowymi waflami, lekko orientalnie przyprawione.
    Składniki:
    100 g parmezanu
    1 marchew
    1 mały seler
    1/4 kalafiora
    1 puszka kukurydzy Bonduelle
    sól morska
    pieprz kolorowy
    curry – do smaku
    pieprz czerwony
    2-3 łyżki oliwy
    po 5 krewetek na osobę – surowe do obsmażenia lub obgotowania

    Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Patelnię rozgrzać, nałożyć parmezan w takiej ilości, aby otrzymać koło o średnicy około 7 cm. Rozpuścić i przyrumienić, ściągnąć z patelni i przełożyć na papier do pieczenia do ostygnięcia. Marchew i seler obrać, pokroić w grubszą julienne. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać warzywa i smażyć kilka minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę Bunduelle, doprawić do smaku solą morską, kolorowym pieprzem i delikatnie curry. Dodać czerwony pieprz i całość delikatnie wymieszać. Surową krewetkę obsmażyć lub obgotować (wedle uznania). Na talerzu ułożyć po kolei: płatek parmezanu, warzywa w curry i krewetkę. Kontynuować nakładając kolejny płatek i porcję warzyw z krewetkami. Danie zakończyć płatkiem smażonego parmezanu. Udekorować krewetką i ziołami.

  9. ~Aneta76 pisze:

    Moja druga propozycja to moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają: Pieczone ciastka z polenty z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
    - 1/2 szklanki polenty
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka wody
    - szczypta soli
    - olej lub oliwa do smażenia
    - ziarna kukurydzy z puszki Bonduelle do dekoracji

    Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 – 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty i podsmażamy na oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy kukurydzą z puszki i prażonymi pestkami dyni.
    Pasta:
    Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać kukurydzą z puszki i prażonymi pestkami dyni.

  10. ~Joanna N. pisze:

    Moja przystawka jest bardzo łatwa- wystarczy słoiczek selera konserwowego, kilka krążków ananasa z puszki, szynka z piersi drobiowej, 30 dkg żółtego sera i puszka złocistej kukurydzy. Wszystko pokroić, dodać majonez i wymieszać- robota trwa chwilę. Sałatkę podaję w małych szklaneczkach- wygląda i smakuje świetnie- polecam na święta i Sylwestra ;)

  11. ~danuśśśka pisze:

    Ja wreszcie miałam w świeta czas przysiąść do mojego robocika [nazwę marki wyedytowano] i nacudowało sie przyności, dobrze, że sa teraz takie ułatwiające życie wynalazki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>