Zupa krem z kurczaka

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Rosół to chyba najbardziej popularna zupa w naszej szerokości geograficznej. Każdej niedzieli w wielu polskich kuchniach „pyrka” w wielkich garnkach od samego rana. Znacie ten scenariusz, prawda? Zdarza się, oj zdarza… U mnie rzadziej w niedzielę, ale rosół to obok pomidorowej ulubiona zupa moich dzieci, więc bywa dość często.

Ale ostatecznie nie o rosole dzisiaj miałam pisać. Pomysł na tę zupę wpadł przypadkiem, kiedyś widziałam taką w proszku i pomyślałam, że być może dałoby się przygotować coś podobnego samodzielnie. No i dało się. Jest z pewnością znacznie lepsza od proszkowego odpowiednika i dużo pożywniejsza niż sam rosół, którym jakby nie było nasycić się dość trudno.

Krem z kurczaka to nic innego niż esencjonalny rosół drobiowy przetarty do postaci gładkiego kremu. Świetnie smakuje ze złocistą grzanką, szczególnie w zimny, pochmurny dzień.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 1 duża ćwiartka z kurczaka (ok 350g)
  • 150g marchewki
  • 100g pietruszki
  • 100g pora
  • 50g selera naciowego
  • ok. 2l wody
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • 200ml kremówki 30%
  • grzanki z pszennej bułki lub dowolnego chleba wg uznania
  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj, warzywa oczyść i pokrój na połówki lub ćwiartki. Zalej zimną wodą,, dodaj  ziele angielskie i pieprz i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny lub do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • W połowie czasu gotowania lekko posól.
  • Miękkie mięso wyjmij z rosołu i obie z kości i skór. Rosół przecedź przez sito.
  • Warzywa i mięso zmiksuj z rosołem na gładki krem.
  • Dodaj kremówkę i dopraw całość do smaku. Doprowadź ponownie do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • Przygotuj grzanki. Bułkę pokrój w plastry, lekko skrop oliwą i usmaż na patelni, np grillowej.
  • Podawaj na ciepło z natką pietruszki.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

2 przemyślenia na temat “Zupa krem z kurczaka”

  1. ~Anastazja pisze:

    bardzo ciekawy przepis

  2. ~Gustavo Woltmann pisze:

    Uwielbiam zupy krem, ale nie przyszłoby mi do głowy, żeby zblendować je razem z mięsem! Ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>