Kasza jęczmienna z brukselką i kasztanami

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

To danie powstało w zasadzie przypadkiem. Piątkowy przegląd lodówki jednoznacznie stwierdził, że obiadu to dzisiaj chyba nie będzie. Wszechobecne braki, wszystkiego mało – jak to przed weekendem i zaplanowanymi zakupami. Ale, ale… Nawet na takie problemy są sposoby, bo jeśli czegoś jest za mało, by stanowiło posiłek, należy to połączyć z czymś innym i tak właśnie zrobiłam tym razem.

I tak powstał dzisiejszy przepis. Z prostej i szaroburej kaszy powstało pyszne, kolorowe i niecodzienne danie. Dla mnie może być nawet samodzielnym, wegetariańskim daniem obiadowym lub kolacyjnym, ale tak sobie myślę, że spokojnie można postawić półmisek takiej kaszy obok świątecznej pieczeni, a robi się ją bardzo łatwo i szybko. Słodkie kasztany świetnie wpisują się w smaki świąt, a w połączeniu z brukselkową goryczką naprawdę smakują rewelacyjnie.

Składniki:(4 porcje)

  • 200g kaszy jęczmiennej np perłowej (2 woreczki)
  • 250g jadalnych kasztanów
  • 300g brukselki
  • 50g suszonej żurawiny
  • 1 dymka
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 25g masła
  • 20ml oliwy
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku przez około 15 minut lub zgodnie z instrukcją. Odcedź i odstaw.
  • Brukselkę oczyść i również ugotuj. Następnie przelej zimną wodą, by nie straciła koloru. Pokrój na połówki i odstaw.
  • Kasztany ponacinaj na krzyż ostrym nożem po wypukłej stronie. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 15 minut. Odcedź i po kilku minutach obierz z łupinek. Wybieraj tylko jasne, żółte kasztany. Spleśniałe lub brązowe odrzucaj. Pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Odstaw.
  • Na dużej patelni roztop masło z oliwą.
  • Podsmaż kasztany na maśle. Dodaj drobno posiekaną dymkę, a po chwili brukselkę.
  • Po 2-3 minutach dodaj kaszę i przesmaż ją chwilę z warzywami.
  • Na koniec dodaj suszoną żurawinę i dopraw całość obficie czarnym pieprzem i solą do smaku.
  • Dodaj natkę i wymieszaj.
  • Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs.

 

Porada:

Aby otrzymać wersję wegańską zrezygnuj z masła lub zastąp je odpowiednim masłem roślinnym.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Kasza jęczmienna z brukselką i kasztanami”

  1. ~piegusek pisze:

    jak zdrowo! jak kolorowo! jak pysznie:)

  2. ~Ola pisze:

    Dzięki za super przepis :) U mnie w Turcji właśnie jest sezon na kasztany i wszędzie je sprzedają. Zastanawiałam się czy kupić, ale nie wiedziałam do czego by pasowały. Teraz już wiem ;)

    1. Małgosia pisze:

      U nas w Polsce pewnie nie są takie piękne jak w Turcji, ale i tak bardzo je lubię. Z kaszą i brukselką smakują świetnie :)

  3. ~Lila pisze:

    Chce przekonać dzieciaki do brukselek. Myślę, że tym dam radę.

  4. ~Teczek pisze:

    Świetne danie, polecam wszystkim. Zdrowo i pysznie!

  5. ~Adela pisze:

    fajnie to wygląda i na pewno jest smaczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>