Indyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granata

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Zazwyczaj jestem ostrożna jeśli chodzi o gotowe dania i podchodzę do nich z pewną rezerwą zanim wypróbuję. Z reguły kończy się na tym, że gotuję sama, od podstaw, rezygnując przy tym z niektórych sposobów przygotowania posiłków. Jednym z takich właśnie sposobów jest długie i wolne przygotowanie mięs w niskich temperaturach. Efekty, które osiąga się dzięki takiemu pieczeniu są niesamowite – mięsa są kruche, miękkie i jednocześnie wyjątkowo soczyste i aromatyczne – wprost rozpływające się w ustach. Niestety, nie zawsze ma się na takie gotowanie czas, a nie zawsze możliwości. I właśnie tutaj przychodzi z pomocą marka Krakus, która umożliwiła nam cieszenie się wolno gotowanym mięsem bez konieczności spędzania długich godzin w oczekiwaniu na posiłek. To jedno z nielicznych dań tego typu, które zdecydowałam się wypróbować i nie żałuję!

Okazuje się, że możemy mieć pyszne danie dla całej rodziny w zaledwie 30 minut, a wszystko to bez dodatku konserwantów. Mięso przygotowywane jest wstępnie metodą sous vide, dzięki czemu jest kruche, soczyste i pełne smaku. Wystarczy je podgrzać w piekarniku, a w międzyczasie przygotować pyszne dodatki.

Moja rodzina bardzo lubi indyka, ale jego idealne przygotowanie nie jest łatwe. Udo z indyka marki Krakus jest więc dla nas świetnym pomysłem na szybki obiad po pracy lub od święta, gdy mamy ochotę nieco więcej poleniuchować lub miło spędzić czas z dziećmi. Podając do takiego indyka bardzo strukturalne purée ziemniaczane z brukselką i orzechy karmelizowane w syropie z granata jestem pewna, że wszystko zniknie z talerzy. Nawet najsurowsza teściowa byłaby zadowolona!

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

10 przemyśleń na temat “Indyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granata”

  1. ~Archie pisze:

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

  2. ~Gosia pisze:

    genialne danie

  3. ~Mater pisze:

    Gratuluję jak zawsze świetnego dania. Ten indyczek wygląda super apetycznie i od razu zgłodniałem :)


  4. Jakie efektowne, odświętne danie! i bardzo zaciekawiło mnie takie puree :) Będzie mi miło, jeżeli dodasz przepis do mojego Linkowego Party :) http://www.chilliczosnekioliwa.pl/2016/11/jak-stworzyc-portfolio-fotograficzne.html

    1. Małgosia pisze:

      Zuziu, bardzo chętnie wrzucę link do Ciebie. Tylko muszę znaleźć wolną chwilkę, bo na razie żyje jak na wariackich papierach ;)

  5. ~Barbara pisze:

    super przepis !

  6. ~Alexis pisze:

    Idealnie na czwartkowe Święto Dziękczynienia! :)))

  7. ~Aleksandi21 pisze:

    Bardzo ładnie wygląda, spróbuję coś takiego zrobić, chociaż nie mam zbytnio wprawy do gotowania ale trudno :) Zapraszam do mnie :)

  8. ~abc pisze:

    czy to mięso (Krakus udo z indyka) wyjmuje się też z tej drugiej folii ? czy wkłada się z nią do piekarnika ?

    1. Małgosia pisze:

      Folię trzeba usunąć przed odpieczeniem.

Komentowanie wyłączaone