Indyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granata

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Zazwyczaj jestem ostrożna jeśli chodzi o gotowe dania i podchodzę do nich z pewną rezerwą zanim wypróbuję. Z reguły kończy się na tym, że gotuję sama, od podstaw, rezygnując przy tym z niektórych sposobów przygotowania posiłków. Jednym z takich właśnie sposobów jest długie i wolne przygotowanie mięs w niskich temperaturach. Efekty, które osiąga się dzięki takiemu pieczeniu są niesamowite – mięsa są kruche, miękkie i jednocześnie wyjątkowo soczyste i aromatyczne – wprost rozpływające się w ustach. Niestety, nie zawsze ma się na takie gotowanie czas, a nie zawsze możliwości. I właśnie tutaj przychodzi z pomocą marka Krakus, która umożliwiła nam cieszenie się wolno gotowanym mięsem bez konieczności spędzania długich godzin w oczekiwaniu na posiłek. To jedno z nielicznych dań tego typu, które zdecydowałam się wypróbować i nie żałuję!

Okazuje się, że możemy mieć pyszne danie dla całej rodziny w zaledwie 30 minut, a wszystko to bez dodatku konserwantów. Mięso przygotowywane jest wstępnie metodą sous vide, dzięki czemu jest kruche, soczyste i pełne smaku. Wystarczy je podgrzać w piekarniku, a w międzyczasie przygotować pyszne dodatki.

Moja rodzina bardzo lubi indyka, ale jego idealne przygotowanie nie jest łatwe. Udo z indyka marki Krakus jest więc dla nas świetnym pomysłem na szybki obiad po pracy lub od święta, gdy mamy ochotę nieco więcej poleniuchować lub miło spędzić czas z dziećmi. Podając do takiego indyka bardzo strukturalne purée ziemniaczane z brukselką i orzechy karmelizowane w syropie z granata jestem pewna, że wszystko zniknie z talerzy. Nawet najsurowsza teściowa byłaby zadowolona!

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 1 udo z indyka marki KRAKUS wstępnie przygotowane metodą sous vide (ok 500-700g)
  • 700g ziemniaków
  • 450g brukselki
  • 100g orzechów włoskich
  • 125g soku z granata
  • 35g cukru
  • 1 owoc granata
  • 50g masła
  • 100ml słodkiej śmietanki lub mleka
  • sól morska, pieprz do smaku

 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 230ºC.
  • Wstaw garnek z wodą.
  • Mięso wyjmij w folii i wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.
  • Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 15-20 minut.
  • Gdy woda w garnku się zagotuje, wrzuć oczyszczoną brukselkę i również ugotuj. Gdy zmięknie, przelej zimną wodą i odstaw.
  • Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło, podgrzane mleko i rozgnieć na purée za pomocą praski. Dodaj brukselkę i jeszcze raz lekko rozgnieć i wymieszaj.
  • Orzechy upraż na suchej patelni aż zaczną intensywnie pachnieć i rumienić się.
  • Zalej sokiem z granata i oprósz cukrem. Gotuj na dużym ogniu do momentu aż syrop stanie się kleisty i oblepi orzechy. Oprósz solą morską.
  • Podgrzane mięso pokrój na plastry, układaj obok purée i posyp karmelizowanymi orzechami i pestkami granata. Całość polej sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.

Smacznego!

wpis sponsorowany

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

10 przemyśleń na temat “Indyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granata”

  1. ~Archie pisze:

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

  2. ~Mater pisze:

    Gratuluję jak zawsze świetnego dania. Ten indyczek wygląda super apetycznie i od razu zgłodniałem :)


  3. Jakie efektowne, odświętne danie! i bardzo zaciekawiło mnie takie puree :) Będzie mi miło, jeżeli dodasz przepis do mojego Linkowego Party :) http://www.chilliczosnekioliwa.pl/2016/11/jak-stworzyc-portfolio-fotograficzne.html

    1. Małgosia pisze:

      Zuziu, bardzo chętnie wrzucę link do Ciebie. Tylko muszę znaleźć wolną chwilkę, bo na razie żyje jak na wariackich papierach ;)

  4. ~Alexis pisze:

    Idealnie na czwartkowe Święto Dziękczynienia! :)))

  5. ~Aleksandi21 pisze:

    Bardzo ładnie wygląda, spróbuję coś takiego zrobić, chociaż nie mam zbytnio wprawy do gotowania ale trudno :) Zapraszam do mnie :)

  6. ~abc pisze:

    czy to mięso (Krakus udo z indyka) wyjmuje się też z tej drugiej folii ? czy wkłada się z nią do piekarnika ?

    1. Małgosia pisze:

      Folię trzeba usunąć przed odpieczeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>