Babka marmurkowa z żurawiną i białą czekoladą

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Wczoraj padał śnieg. Ten pierwszy, wyczekiwany przez dzieci i znienawidzony przez kierowców. Zrobiło się ciemniej, chłodniej i bardziej zimowo już niż jesiennie. Ostatnie liście ledwo trzymają się gałęzi i lada moment przykryją kołderką pożółkłą już trawę. Właściwie nie lubię zimy – nie lubię kurtek, szalików i czapek, nie przepadam za zamarzniętą kałużą pod oknem i nie znoszę, gdy tak szybko robi się ciemno.

Ale lubię piec ciasta, a teraz robi się to najprzyjemniej. I najlepiej smakują też właśnie te najprostsze wypieki, do kubka gorącej herbaty z imbirem lub czekolady z mleczną pianką.

Zbliżają się też wielkim krokami święta, to właśnie teraz gromadzicie najlepsze przepisy do świątecznego menu. Ta babka sprawdzi się rewelacyjnie przy pięknie nakrytym stole. Jest prosta, ale to jej największy atut, by przygotować idealne święta i nie oszaleć, warto uzbroić się w oręż takich właśnie przepisów.

Składniki:

(keksówka 10-30cm)

  • 170g masła
  • 50g oleju
  • 4 jajka
  • 200g drobnego cukru
  • 270g mąki tortowej
  • 30ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 50g suszonej żurawiny
  • 75g białej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 170°C. Czekoladę posiekaj i oprósz mąką. Żurawinę oprósz mąką. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub dokładnie natłuść.
  • Kakao rozprowadź w 2 łyżkach ciepłej wody. Odstaw.
  • W misie robota kuchennego utrzyj masło z cukrem, solą i olejem na puszystą masę.
  • Dodawaj po jednym jajku za każdym razem ubijając do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko i wymieszaj dokładnie.
  • Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj posiekaną czekoladę, do drugiej żurawinę. Delikatnie wymieszaj obie porcje ciasta.
  • Do foremki wyłóż połowę jasnego ciasta, następnie połowę ciemnego i kolejno pozostałe części.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 55 minut, do suchego patyczka.
  • Ostudź na kratce.
  • Polukruj, oblej czekoladą lub oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

4 przemyślenia na temat “Babka marmurkowa z żurawiną i białą czekoladą”

  1. ~Ala pisze:

    oj a tak mi się babki chce

  2. ~Kamila pisze:

    Wyglada rewelacyjnie i akurat na taka pogode. Ja takze jak robi sie zimno to lubie piec no i jesc slodkosci oczywiscie. Niestety cierpi na tym waga wiec musze troche przystopowac, ale moze na andrzejki upieklabym taka babke, tylko tak sobie mysle czy nie jest za duzo tluszczu, jak np. ktos z rodziny nie moze za bardzo jesc produktow z tluszczem, czy to maslo i olej mozna jakos zminimalizowac?

    1. Małgosia pisze:

      Ja dlatego wolę pięć niż jeść ;)
      Co do tłuszczu, można spróbować pominąć olej, a na końcu dolać niewielka ilość mleka, dla rozluźnienia nieco ciasta. Warto też zastąpić białą czekoladę ciemną, która też jest znacznie mniej tłusta.

  3. ~KLAAJDKA pisze:

    Uwielbiam tą babkę! Teraz wsuwam obiad, ale na deser z chęcią bym wsunęła ;p

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>