Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Gdy za oknem szaro i zimno do tego stopnia, że nie ma się ochoty wystawić nawet czubka nosa za okno, czy drzwi, domowe ciasto smakuje najlepiej. Jeszcze lekko ciepłe, pachnące jabłkami i cynamonem. To budzi chęci do życia, sprawia, że człowiek staje się szczęśliwszy i taki bardziej przyjazny.

Ciasto nie musi być skomplikowane, a nawet nie powinno, bo w taki dzień, jak dziś z pewnością nie ma się ochoty na karkołomne przepisy i długie stanie nad miską. I to ciasto właśnie takie jest – proste i szybkie to przygotowania, a prezentuje się całkiem przyzwoicie i smakuje wybornie. Najlepiej dzielić je z najbliższymi, bo zapach cynamonu ma w sobie niewiarygodną siłę – siłę łączenia ludzi, moc budzenia wspomnień i chęć do przytulania…

Do tego kubek gorącej earl grey i deszcz za oknem wydaje się przestać istnieć.

Składniki:(forma śr. ok. 26cm)Kruszonka:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 125g masła (roztopionego)
  • szczypta soli

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 125g masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 4 jabłka (antonówki lub szara reneta)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj kruszonkę. Suche składniki wymieszaj, zalej roztopionym masłem i wymieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Odstaw.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W dużej misce utrzyj masło z cukrem na puch za pomocą robota kuchennego.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku za każdym razem ubijając chwilę, do połączenia się składników. Po dodaniu ostatniego jajka, dodaj ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze około 2 minuty aż masa będzie gładka i puszysta.
  • Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Wyłóż do formy lub tortownicy wysmarowanej masłem.
  • Jabłka przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość cienkie plasterki. Lekko rozłóż, jak wachlarz i układaj na cieście.
  • Posyp obficie kruszonką.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Ostudź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Ciasto z jabłkami i cynamonową kruszonką”

  1. ~Kasia pisze:

    wygląda bardzo smacznie


  2. Słuszna ilość kruszonki :) pozdrawiam, Beata

  3. Typowa Anna pisze:

    Ślinka cieknie, pozdrawiam :)


  4. To się nazywa solidne ciacho! Na taki dzień jak dziś idealne! :)
    P.s. Na moim blogu pod relacją z Londynu trwa właśnie Liniowe Party – serdecznie zapraszam do dodania tam Twojego wpisu :)

  5. ~Gosia pisze:

    wygląda mega smacznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>